Bæredygtige aktier i 2020

Bæredygtighed er for nogle investorer en væsentlig del af investering. Vil du gerne investere i bæredygtige aktier, kan du her læse om verdens mest bæredygtige aktier i 2020.

Flere danske virksomheder, er blandt de mest bæredygtige aktier i 2020 i verden. Virksomheden Corporate Knights udgiver hvert år, en analyse over verdens mest bæredygtige virksomheder.

Analysen er udarbejdet på baggrund af 7.400 forskellige virksomheder med en omsætning på over 1 mia. USD i forskellige brancher. Virksomhederne har ikke betalt for at komme med i vurderingen, og derfor anses analysen som værende troværdig og officiel.

Læs her om virksomhederne på Corporate Knights top-10 liste over bæredygtige aktier i 2020:

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

1. Ørsted

Ørsted topper listen over verdens mest bæredygtige aktier i 2020. Ørsted er gået fra at være et olie- og naturgasselskab, tidligere under navnet Dong, til nu at fokusere på bæredygtighed under navnet Ørsted, som nu er verdens førende inden for udvikling og opførelse af havvindmølleparker.

I sammenhæng med deres bæredygtighedsrapport for 2019, udtalte CEO, Henrik Poulsen: ”Vi kan ikke fortælle vores børnebørn, at vi ikke formåede at passe på jordkloden, fordi vi var alt for optaget af at tænke på vores eget velbefindende. Vi skal gøre noget nu.” Det er altså en virksomhed og en ledelse, som sætter stort fokus på bæredygtighed.

Ørsted har flere gange vist, at de konstant sætter miljøet i fokus. I 2023 skal kul være helt udfaset og i 2025 skal energiproduktionen være CO2-neutral. I 2030 skal Ørsted producere nok grøn energi, til at kunne drive mere end 55 mio. mennesker. Senest har de udmeldt planer for 2040, hvor Ørsted stræber efter at være CO2-neutral gennem hele forsyningskæden.

Ørsted har desuden tidligere udstedt grønne obligationer, som blev overtegnet. Altså, at der er blevet købt flere end der er blevet udstedt.

2. Christian Hansen Holding

Fødevareingrediensvirksomheden Chr. Hansen toppede listen tilbage i 2019, men måtte se sig overhalet af Ørsted i 2020, og har nu en 2. plads på listen. Grunden til den høje placering, er chefens umiddelbare lave løn, sammenlignet med mange af de andre millardvirksomheder. Derudover kommer hele 82% af omsætningen fra grønne løsninger.

At chefen i Chr. Hansen har sådan en lav løn, viser at firmaet tænker på andet end bare penge.

Chr. Hansen indgik også en aftale med Better Energy i slutningen af september 2019. Aftalen omhandler en overgang til 100% grøn energi, som starter til april 2020.

Chr. Hansen producerer gode bakterier, som kan få fødevarer til at holde længere, og dermed reducere madspild. Disse gode bakterier findes cirka i hver anden ost og yoghurt på verdensplan. På verdensplan kan Chr. Hansen være behjælpelige med at brødføde den stigende verdensfolkning.

3. Neste Oyj

Finske Neste er verdens største producent af vedvarende diesel. I 2019 reducerede deres produkter CO2-udledningen med 9,6 mio. tons. Neste har opsat nogle mål for 2030, som blandt andet bygger på, at deres produkter skal nedsætte CO2-udledningen med 20 mio. tons. Derudover skal de reducere affaldet af plastik, som er en af de globale bæredygtige udfordringer, med 1 mio. ton.

4. Cisco Systems

Cisco Systems er en amerikansk teknologivirksomhed. Cisco Symtes er, trods Chuck Robbins høje løn, at finde på 4. pladsen. Bæredygtigheden i Cisco omhandler i høj grad energi og CO2. Ligesom Ørsted, har Cisco opsat målsætninger for CO2-aftrykket i forsyningskæden. Målet er konkret at sænke CO2-udledningen med 30% til 2030 i forsyningskæden.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

5. Autodesk

Amerikanske Autodesk er den virksomhed på listens top-10, som har den højeste andel af kvinder i bestyrelsen. Derudover er det også den virksomhed på top-10, som udbetaler mest skat i procent og har størst omsætning fra grønne løsninger. De har altså en topplacering på flere områder og man skulle tro, at de havde førstepladsen, men blandt andet grundet chefens store løn sammenlignet med de ansattes, må Autodesk nøjes med en 5. plads.

6. Novozymes

Enzymvirksomheden Novozymes er den tredje og sidste danske virksomhed på top-10 listen. Novozymes er den virksomhed blandt top-10, som har taget det største spring på listen sammenlignet med 2019, hvor Novozymes blev placeret som nummer 58.

Ifølge deres regnskab, sparede Novozymes’ kunder i 2019 cirka 87 mio. ton CO2 ved anvendelse af deres produkter. Det svarede til at tage cirka 36 millioner biler væk fra vejene. Dette var under målsætningerne som Novozymes opsatte i 2018, hvor de estimerede med en CO2-nedsænkelse på over 94 mio. tons.

Novozymes estimerer at cirka 5,9 mia. mennesker ugentligt bruger produkter lavet med Novozymes’ løsninger. Det er alt fra tøj, den mad man spiser og den ethanol som driver ens bil.

7. ING Groep

ING Groep er en finansiel virksomhed i Holland. De fokuserer i høj grad på bæredygtighed igennem deres udlån. De sigter efter at låne til de virksomheder og sektorer som hjælper verdenen med at nå Parisaftalens to-graders mål. ING arbejder også henimod kun at have klimavenlige bygninger i Holland til 2023.

ING har udstedt såkaldte ”Green Bonds,” som er bæredygtige obligationer. Grønne obligationer har været en succes i Holland hvilket også skabte debat i Danmark, hvor Alternativets Rasmus Nordqvist sidste år opfordrede til at gøre noget lignende og udstede grønne statsobligationer i Danmark.

8. Enel

Enel er et italiensk energiselskab og et af verdens største energiforsyningsselskaber.  Selvom Enel er en større virksomhed end Ørsted, ser Enel Ørsted som et forbillede. Enel har en målsætning om, at 55% af produktionen i 2021 skal være vedvarende energi. I 2018 var 46% af produktionen vedvarende energi. I samme målsætning vil de sænke kulforbruget til 11% fra 18%.   

Enel har også udstedt grønne obligationer

9. Banco do Brasil

Banco do Brasil er den største bank i Brasilien, og er den virksomhed på top-10 listen, hvor topchefen har den lavest løn sammenlignet med de ansattes. En grund til virksomhedens høje placering, er ifølge dem selv den store støtte til den grønne økonomi. Dette indeholder investeringer og lån til ting som vedvarende energi, skov, vand, bæredygtigt landbrug og transport, uddannelse osv.

10. Algonquin Power & Utilties

Algonquin Power & Utilities er en canadisk virksomhed, som producerer vedvarende energi. En årsag til placeringen er virksomhedens ligestilling, som blandt andet har medført en plads på Bloombergs ligestillingsindeks.

Algonquin Power & Utilities har også udsted grønne obligationer, med det formål at finansiere, eller refinansiere, investeringer i vedvarende energi.

Nogle danske aktier på Corporate Knights liste, er blandt andet Vestas og Novo Nordisk, som har henholdsvis 37. og 71. pladsen.

Vil du være et fællesskab af kloge investorer? Tilmeld dig vores facebookgruppe!

Her går debatten om investering, så man løber aldrig tør for inspiration. Derudover kan du få svar, på alle de spørgsmål du kunne ligge inde med. Meld dig ind her.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
2 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
Finn Sommer Akselsen
Finn Sommer Akselsen
25. november 2020 13:12

Hej

Hovrdan tønker I at Top-10 listen over Bæredygtige Aktier vil se ud i 2021?

MVH

Finn Akselsen

Oliver Frost
12. januar 2021 12:54

Hej Finn,

Det er jeg ikke helt sikker på, men mange af aktierne på denne liste tænker jeg også passer ind i listen for 2021.

Mvh.
Oliver Frost

2
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x