Guide: Vælg den bedste investeringsfond

Jagten på de bedste indeksfonde er en som mange investorer skal igennem. Man vil gerne sørge for at opnå det højst mulige afkast med den mindste risiko. Dette er kun naturligt, og det vil du i denne risiko kunne få hjælp til.

Typer af investeringsfonde

Der findes mange forskellige typer af investeringsforeninger, som du skal have styr på, inden du bestemmer, hvilke der er de bedste for dig.

Aktive eller passive investeringsfonde

Det første og vigtigste valg man foretager sig, når man kigger på investeringsforeninger er, om man vil have aktive- eller passive fonde. Aktive fonde er aktivt forvaltet af en professionel investor, som udvælger aktier for aktivt at slå markedet. Passive fonde (indeksfonde) er derimod ikke aktivt forvaltet, og de udvælger typisk aktier på baggrund af indeks, derfor kaldes passive fonde også for indeksfonde, da de følger et indeks. Et eksempel kunne være en passiv indeksfond, der består af de samme aktier som der er i C25-indekset.

Prisen på en investeringsfond kan ses i dens “ÅOP” (Årlige omkostninger i procent). Typisk ser man, at aktive fonde er har en højere ÅOP, da der bruges flere kræfter på dem fra administratorens side. Dermed betaler man altså for, at der aktivt handles med aktier i fonden. Omvendt er en passiv fond billigere, da den er mere simpel og kræver mindre administration.

Generelt set har passive investeringsfonde klaret sig bedst de sidste mange år hvis man justerer for ÅOP’en, men en imellem er der aktivt forvaltede fonde der slår passive fonde. Det vil du også se i vores sammenligning længere nede i artiklen.

Risikoniveau

Risikoen på en investeringsforeninger er mellem 1 og 7. 1-2 er lav risiko, 3-5 er middel risiko og 6-7 er høj risiko. Disse tal vil du kunne se, når du kigger på investeringsfonde på din udvalgte handelsplatform.

En generel regl er, at nu tættere du er på at skulle bruge dine penge, nu lavere risiko skal din investering have. Det vil altså sige, at hvis du f.eks. skal på pension om 3 år, så er det ikke en god idé, at hele din pension investeret i fonde med meget høj risiko. Er du derimod ung og har lange udsigter til at have brug for pengene, kan du roligt investere med et højere risikoniveau.

Nogle generelle regler for risiko er, at Lav risiko vil give et lavt afkast når det går godt, og falde mindre når der er lavkonjunktur. Middel risiko vil give moderat afkast når det går godt, og vil blive påvirket moderat i en lavkonjunktur. Høj risiko vil give højt afkast når det går godt, men vil blive påvirket meget i en lav konjunktur.

I investeringsfonde kan risiko justeres på tre forskellige måde. Det kan gøres ved hjælp af

  • Geografiske ændringer (Danske aktier er sikrere end Kinesiske)
  • Investeringstyper (Obligationer er sikrere end aktier)
  • Industrimæssige ændringer (Forskellige industrier har forskellige risikoer)

Hvis du vil vide hvilket indhold en investeringsforeninger har, så kan du altid læse om dens indhold i faktaarket.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Bedste passive investeringsfonde

Herunder er der samlet en let oversigt over de bedste passive investeringsfonde, som du kan købe vha. Nordnet. Fondene er sorteret efter deres afkast de seneste 5 år.

IndeksfondAfkast sidste 5 årÅOP
Danske Inv Glob Indeks - Akk, kl DKK h82,73%0,43%
Sparindex INDEX OMX C25 KL75,42%0,46%
Sparindex INDEX USA Growth KL71,32%0,54%
Danske Inv USA Akk, kl DKK h64,20%0,43%
Sparindex INDEX DJSI World KL63,89%0,56%
Sparindex INDEX Europa Growth KL62,09%0,57%
Nordea Inv. Globale Aktier Indeks KL59,53%0,58%
Danske Inv Europa Indeks BNP, kl DKK d53,21%0,41%
Sparindex INDEX Europa Small Cap KL51,11%0,59%
Sparindex INDEX Emerging Markets KL45,69%0,7%
Opdateret 8/8/2021

Som du kan se er den bedste passive investeringsfond sorteret efter deres afkast de seneste 5 år ‘Danske Inv Glob Indeks – Akk, kl DKK h’. Fonden har opnået et afkast på hele 82,73%, imens den kun har en ÅOP på 0,43%. Målet med indeksfonden er, at dens afkast skal svare nogenlunde til afkastet på hele verdens aktiemarked generelt.

Den andenbedste investeringsfond målt på afkast er ‘Sparindex INDEX OMX C25 KL’, hvis mål er at følge udviklingen i det danske C25-indeks generelt.

Generelt for de indeksfonde med højst risiko er, at de alle består næsten udelukkende af aktier.

Bedste aktive investeringsfonde

For også at dække de bedste aktive investeringsfonde, kan du herunder se de investeringsfonde med det højeste afkast de seneste 5 år.

InvesteringsfondAfkast sidste 5 årÅOP
Danske Inv Europa Small Cap Akk kl DKK119,65%1,86%
Multi Manager Invest Nye Aktiemark Akk112,00%3,37%
Multi Manager Invest Globale Aktier Akk111,25%1,51%
Nykredit Invest Danske Aktier Akk.104,56%1,32%
SKAGEN Global A93,61%1,13%
Formuepleje Penta KL91,97%2,69%
Danske Inv Danmark - Akk kl DKK91,27%1,32%
Nykredit Invest Globale Fokusaktier Akk.88,57%1,52%
SEBinvest AKL Danske Aktier Akk P83,45%1,70%
Formuepleje LimiTTellus83,32%1,08%
Opdateret 8/8/2021

Set i forhold til den bedste passive investeringsfond har den bedste aktivt forvaltede fond klaret sig 36,92% bedre med afkastet. Dette betyder altså, at du ville have tjent betydeligt flere penge, hvis du havde investeret i denne fremfor en passiv indeksfond.

Dog skal du have in mente, at der de sidste 5 år ikke har været store krak på aktiemarkedet. Krak rammer typisk aktivt forvaltede porteføljer hårdere end passive, og dette kunne have påvirket disse aktive investeringsfondes høje afkast i den gode retning.

Den investeringsfond med det højeste afkast de sidste 5 år er ‘Danske Inv Europa Small Cap Akk kl DKK’ med et afkast på hele 119,65%. Dette afkast er betydeligt højere end markedet generelt, og det er opnået ved at investere i mindre virksomheder rundt omkring i Europa.

Andenpladsen går til ‘Multi Manager Invest Nye Aktiemark Akk’, som har opnået et afkast på 112,00%. Dette afkast er også betydeligt højere end markedet generelt, og det er opnået ved at investere i virksomheder i nye aktiermarkeder også kaldt “Emerging Markets”. Administratorerne bag fonden besøger mange af virksomheder de investerer i, og de opnår på denne måde en dybere forståelse for virksomhederne, end man ellers traditionelt kan få.

ÅOP’en er vigtig for dit afkast

Der er mange forskellige kriterier, som er vigtige at kigge på, når man undersøger investeringsfonde. Den absolut vigtigste er ÅOP. ÅOP viser hvor meget af ens investering der går til andet end køb af aktier, obligation osv. Dette kunne eksempelvist være gebyrer, valutaomveksling eller administrationsomkostninger. ÅOP’en bliver trukket fra hele fondens pulje, så du kommer til at se effekten fra den i form af et mindre afkast. Du bliver altså ikke trukket på din konto, men dit afkast vil bare se mindre ud.

Generelt set skal du forsøge at minimere ÅOP’en så meget som muligt, men du skal derimod heller ikke være bange for, at betale en højere ÅOP, hvis afkastet er herefter.

Du kan se forskellen mellem en ÅOP på 1% og 2% i nedenstående diagram. Diagrammet illustrerer to porteføljer med en månedlig indbetaling på 3.000 kr. samt en indledende indbetaling på 10.000 kr. med de to ÅOP’er. Begge porteføljer opnår et afkast på 10% om året.

Effekt af ÅOP på investeringsfond
Effekt af ÅOP på dit afkast

Efter 50 år er forskellen mellem de to porteføljer oppe på hele 10.468.006 kr. – det kan altså betale sig at holde øje med ÅOP’en.

Disclaimer: Forfatteren ejer nogle af investeringsforeningerne nævnt i artiklen. Dataene fra artiklen er fundet på Nordnet, og de dækker ikke hele verden, blot de tilgængelige investeringsforeninger på Nordnet.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
4 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
Troels
Troels
19. januar 2020 02:50

Hvordan beskattes “Sparindex INDEX Globale Aktier KL” ved salg? 27% eller 42%

Ulrik
Ulrik
12. august 2021 10:31

Det “sjove” regnestykke mangler 🙂

Hvis jeg havde købt for 100.000kr af den bedste aktivt og den bedste passivt forvaltede fond for 5 år siden, hvad ville ville forskellen i udbytte så være, når ÅOP regnes med?

Sidst redigeret 2 år siden af Ulrik
4
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x