Guide: Vælg en indbringende investeringsfond

Investeringsfond - hvad er det for noget?

En investeringsfond er en pujle hos en investeringsforening. Puljen bliver brugt på en gruppe aktier, obligation, lån eller andet, som typisk er inden for samme kategori. Et eksempel er investeringsfonden “Sparindex INDEX Emerging Markets KL”. Denne investeringsfond har fokus på nye markeder, som er i høj udvikling. Det ville være risikofyldt at investere i enkelte aktier i disse områder, men fordi puljen har samlet mange forskellige aktier, er den blevet mere sikker.

Forskellige kriterier for investeringsfonde

ÅOP - Årlige omkostninger i procent

Der er mange forskellige kriterier, som er vigtige at kigge på, når man undersøger investeringsfonde. Den absolut vigtigste er ÅOP. ÅOP viser hvor meget af ens investering der går til andet end køb af aktier, obligation osv. Dette kunne eksempelvist være gebyrer, valutaomveksling eller administrationsomkostninger. De generelle regler for ÅOP af passive indeks investeringsfonde er at de ikke skal overstige følgende:

  • 0,5% for danske aktier
  • 0,33% for danske obligationer
  • 0,5% for aktier i Europa
  • 0,6% for globale aktier
  • 1% for aktier i fjernøsten og ulande

Aktivt eller passivt forvaltet investeringsfond

Der er uendelig debat om det rigtige er aktivt forvaltede investeringsfonde, eller om det er passive. Men faktaene viser at passivt forvaltede investeringsfonde over en lang årrække, altid udkonkurrerer de aktivt forvaltede investeringsfonde. Dette er både pga. deres store ÅOP, men også fordi at det generelt er ekstremt svært at udkonkurrere markedet. Desuden er der 80-90% af de samme aktier i aktivt forvaltede investeringsfonde, som der er i passive.

Så vores råd er at holde jer til passive investeringsfonde.

Risiko - hvilken en passer til mig?

Risiko er et svært kriterie at gøre sig klog på, da det er forskelligt for alle, hvad man er til. Man opdeler typisk risko i tre variabler: Lav, moderat og høj. Lav risiko vil give et lavt afkast når det går godt, men vil falde mindre når der er lavkonjunktur. Middel risiko vil give moderat afkast når det går godt, og vil blive påvirket moderat i en lavkonjunktur. Høj risiko vil give højt afkast når det går godt, men vil blive påvirket meget i en lav konjunktur. Man skal tænke sig godt om,  med hvilken risiko man er villig til at have. Hvis man ikke vil have nogen som helst risiko for tab, skal man vælge lav risiko, da den har størst sandsynlig for at undgå tab. Lav risiko vil typisk bestå i højere grad af obligation end aktier, Middel vil have en blanding og høj risiko vil primært være aktier. 

Der er nogle generelle regler for at vælge risiko:

  • Du skal ikke investere i høj risiko, hvis du har en kort tidshorisont
  • Moderat risiko passer til de fleste
  • Lav risiko er klogt hvis man tror en lavkonjunktur er på vej
  • Hvis du er i tvivl, så vælg middel risiko 

Vores anbefalinger

Der er ikke nogen investeringsfond der er rigtig for alle. Derfor kan det være svært at vælge en fond, som passer til alle. Men vi anbefaler klart indeksfonde, da de udfylder langt de flestes behov. Hvis du så vil have høj risiko, kan du vælge en indeksfond af høj risiko markeder. Et eksempel på en investeringsfond med høj risiko er “Sparindex INDEX Emerging Markets KL“, som fokuserer på nye markeder. Hvis du sigter mere efter middel risiko, kan en investeringsfond der indekserer hele verden, USA, Europa eller Danmark være en god idé. Et eksempel på dette er “Sparindex INDEX Globale Aktier KL” som indekserer alle aktier i verden. Det skal lige siges at vi kun vælger Sparinvests investeringsfonde fordi at de har et godt afkast, og lav ÅOP. Et eksempel på en lav risiko indeksfond er “Nykredit Invest Korte Obligationer Akk.“, som er en samling af obligationer med kort løbetid. 

Du kan købe alle disse investeringsfonde hos Nordnet, desuden kan du også købe dem automatisk vha. deres månedsopsparing. Læs mere om dette her

Alt i alt skal du vælge en investeringsfond der passer til dig, og det er helt individuelt. Men pas på, og tænk dig godt om før du vælger en.


Kan du ikke få nok af udbytteaktier? Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
2 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
Troels
Troels
19. januar 2020 02:50

Hvordan beskattes “Sparindex INDEX Globale Aktier KL” ved salg? 27% eller 42%

2
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x