Hvornår er det bedste tidspunkt at investere?

Hvornår det bedste tidspunkt at investere er, er ofte et omdiskuteret emne indenfor investeringsverdenen. I denne artikel vil jeg kort gennemgå, hvordan du statistisk set skal gribe dette spørgsmål an med dine investeringer.

Du efterlader penge på bordet, når du ikke investerer

Du tænker nok, hvad jeg mener med, at du efterlader penge på bordet, når du ikke investerer. Det er egentlig rimelig simpelt.

På kort sigt kan langt de fleste investorere ikke forudse om markedet vil gå op eller ned. Hvis man kunne det, så ville mange hurtigt kunne blive milliardær. Derfor er man som normal investor nødt til at kigge på aktiemarkedet over en længere tidshorisont, hvor aktier altså er steget omkring 8% om året i gennemsnit. Dette er ud fra et gennemsnit de sidste 50 år – det betyder altså at du statistisk set, går glip af 8% årligt ved ikke at investere dine penge.

Det lyder måske lidt underligt, at man ved, at aktiemarkedet cirka stiger med 8% om året, når man ikke har en spåkugle. Man er dog selvfølgelig ikke sikker på, at det stiger med lige præcis 8%, men som en generel tommelfingerregel har dette tal vist sig at være meget præcist de sidste mange år. Nogle år har væksten været betydeligt højere og andre lavere, men i gennemsnit er det altså landet på de 8% gang på gang.

Du kan læse mere om det gennemsnitlige historiske afkast på markedet her.

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging – eller DCA – er hvor man investerer sine penge over en periode ind i aktiemarkedet for at opnå en gennemsnitlig pris der er mere stabil end hvis du bare havde investeret alle pengene på én gang.

Teknikken her er nemlig, at man køber hver måned, hvilket betyder at hvis der kommer en finanskrise dagen efter du har lavet din første investering, så kan du altså bare købe dine aktier eller ETF’er det billigere de næste par måneder. Dette kaldes DCA, eller dollar cost averaging, og det er kort forklaret at man spreder sin investering over lang tid, for at få en god gennemsnitlig pris.

Jeg vil dog understrege at DCA-metoden statistisk set ikke er den bedste, men mange investorere foretrækker den alligevel, fordi de godt kan lide logikken bag.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Hvornår er det bedst at investere?

Statistisk set er det altid bedst at starte med at investere så hurtigt som muligt. Det vil sige, at du ifølge de historiske data, sjældent vil kunne opnå en fordel ved at vente med at investere.
Dette skyldes, at nu tidligere du begynder at investere, nu tidligere får dine penge også mulighed for at vækste i værdi.

Hvordan starter man med at investere?

Hvis du gerne vil starte med at investere, skal du først finde ud af hvordan du vil købe dine aktier. Dette kan du typisk gøre gennem din bank, men oftere er det langt billigere gennem platforme såsom Nordnet og Saxo Bank.

Hvem skal man investere i?

Hvem du skal investere i er helt op til dig selv. Det bedste råd er dog, at du aldrig skal investere i noget, som du ikke forstår. Det vil sige, at du ikke bør investere i eksempelvis A.P. Møller – Mærsk, hvis du ikke ved hvordan deres forretning fungerer.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x