Danske Banker – En undervurderet investering

Danske banker

I den seneste tid har danske banker været undervurderet, grundet negative udsigter til fremtiden samt skandaler. Dette har forårsaget at de er blevet til em rigtig god investeringscase. Danske Bank og Jyske Bank er begge i det danske C25 indeks, her har de den laveste og fjerdelaveste P/E ratio. Folk er simpelthen blevet bange for at investere i banker.

Vi vil i denne udgave af ugens aktie have fokus på fire banker som vi mener er undervaluerede, men der er også andre undervaluerede banker som vi ikke har valgt at inddrage. Vi vil fokusere på Lån og Spar, Danske Bank, Jyske Bank og Spar Nord.

Lave P/E-værdier i dag

P/E-værdi står for price/earnings. P/E-værdien udregnes ved at tage aktiekursen og dividere den med indtjeningen pr. aktie. P/E-værdi er en god indikator for hvor dyr eller billig en aktie er. Dog kan den aldrig stå alene, da brancher med højere vækstpotentiale naturligvis vil have en højere P/E-værdi grundet højere forventinger til fremtiden.

Den gennemsnitlige P/E-værdi for C25 indekset er ifølge Nordnet på 31,48. Dette er i stærk kontrast til den gennemsnitlige P/E-værdi for de fire udvalgte banker på 9,28. Dette viser at forventningerne til bankerne i fremtiden ikke er gode, og at folk forventer det værste. Dette mener vi er en overdrivelse, som man som investor kan udnytte til ens egen fordel.

P/B-værdi

Et andet nøgletal der også indikerer at bankernes aktier er undervaluerede er deres P/B-værdi. P/B-værdien er aktiekursen divideret med egenkapital pr. aktie. Sagt på en anden måde ville en P/B- værdi på 1 betyde at hvis en virksomhed nedlagte driften og udbetalte egenkapitalen til aktionærerne, ville det svare præcist til aktiekursen. En P/B-værdi på 0,5 ville ligeledes svare til at aktionærerne fik det dobbelte af aktiekursen udbetalt.

C25-indeks gennemsnitDe fire bankers gennemsnit
P/E-værdi31,489,28
P/B-værdi7,260,71
Man kan se at bankerne er undervaluerede ud fra deres P/E- og P/B-værdier.

Den gennemsnitlige P/B-værdi for C25 indekset er på 7,26. Dette står i meget stærk kontrast til gennemsnittet for de fire banker på 0,71. Dette betyder at hvis de fire banker lukkede i dag og udbetalte alt deres egenkapital til aktionærerne ville de få udbetalt mere end aktiekursen. Dette er en tydelig indikator på de ekstremt lave forventninger til banksektoren. Jyske Bank har ud af de fire banker den laveste P/B på 0,56, altså er virksomhedens indre værdi næsten dobbelt så stor som på aktiemarkedet.

Grundene til de lave forventninger

Danske Banks bøde

Danske Banks aktiekurs har de seneste år været forfulgt af skandalen om hvidvask, og den tilhørende bøde der hænger over hovedet på banken. Markedet kan ikke lide uforudsigelige risikoer, så derfor anslår Ritzau Finans at det har påvirket aktien negativt med op til 10 mia. dollars, hvilket er fire gange så højt som hvad de regner med at bøden kan lande på. Bøden til Danske Bank fra amerikanerne er endnu uvist, men de fleste analytikere mener at den er overvurderet i størrelse. Herunder Ritzau Finans og S&P Global Market Intelligence.

»Alle taler om denne store amerikanske bøde. Det ser jeg ikke ske,«

– S&P Global Market Intelligence

Lave renter

Banker tjener alle deres penge på renter – det tror folk ihvertfald. I virkeligheden er der rigtig mange måder for bankerne at tjene penge på.

Spar Nords renteindtægter var i 2019 på 47,1%, hvilket viser at over halvdelen af deres indtægter kommer fra andet end renter. Derfor kan påvirkningen af de lave renter være overvurderet.

Jyske Banks renteindtægter er som den ene af de fire banker på over 50%, faktisk er den på hele 70%. Dette er grundet Jyske Banks fokus på at være billigst, og for at være billigst, skal man have lave gebyr.

Lån og Spar er den af de fire banker som har den laveste eksponering overfor renten. renteindtægter udgør kun 45,7% af deres indtægter. De har formået at lave et paradigmeskift, som har hjulpet deres rentabilitet markant.

Danske Banks renteindtægter udgør kun 48,6% af deres totale indtægter. Hvilket viser de også har styr på, at skabe omsætning på andre måder end via renter

Udbytte fra aktierne

Alle fire af bankerne giver udbytte hvert år, hvilket igen viser hvor gode bankaktier kan være. Dog er dette mest interessant for folk der investerer efter udbytte, men hvem elsker ikke udbytte?

Danske Bank gav i 2019 8,5 kr. i udbytte, og i 2020 kommer de til at give det samme. Dette svarer til et udbytte på 7,2%. Dette gør udbyttet til et af de højeste i Danmark. Danske Bank er af denne grund muligvis en god aktie at have langsigtet, med henblik på et godt udbytte.

Spar Nord gav i 2019 3,5 kr. i udbytte. I 2020 har de planer om at give 3,5 kr. på aktie i udbytte igen. Ift. til aktiekursen svarer dette til ca. 5,3%. Dette er også et godt udbytte, som man kan drage nytte af.

Jyske Bank gav i 2019 6,12 kr. i udbytte pr. aktie. Ift. til aktiekursen i dag svarer dette til 2,3%. Dette er ikke ekstremt højt, dog stadig meget respektabelt.

Lån og Spar Bank gav i 2019 et udbytte på 10 kr. og det samme gjorde de i 2018. Deres udbytte har de seneste fem år kun været stigende eller forblevet på samme niveau. Dette viser deres seriøsitet omkring deres udbytte.

Banksektoren er generelt god til at give udbytte, og dette reflekteres klart i de udvalgte bankers udbytte. Disse bankers udbytte er ifølge vores vurdering solidt, og ikke noget de har planer om at afskaffe.

Nøgletallene for de fire banker

Danske BankJyske BankSpar NordLån og Spar
P/E-Værdi6,6411,959,419,12
P/B-Værdi0,580,560,870,82
Direkte Afkast (Estimater ud fra aktiekurs 08-02-20)7,37%2,2%5,13%2,2%
Resultat (mio. DKK)14.285 (2019)2.500 (2018)1.059 (2019)175,2 (2019)
Vækst i resultat (2. sidste regnskab til sidste)2,7%-20,5%15,1%4,1%
Antal kunder2.900.000740.000 (2013)386.000N/A
Aktieudvikling sidste 12 mdr. (08-02-20)-6,48%6,45%16,55%-1,32%

Hvad kan prikke hul i det enorme vækstpotentiale?

Bankerne i Danmark er som udforsket i denne udgave af ugens aktie ramt af markante ulemper, i form af skandaler og lave renter. Danskere er blevet bange for at investere i banker, og hvad skal der til for at vende dette? Vi kan ikke være sikre, men hvis renten begyndte at stige igen, ville væksten for bankerne være enorm. De ville have opnået evnen til at overleve på gebyr, og derudover vil de kunne tjene eksplosivt på en stigende rente.

En anden ting der er en enorm vækstpotentiale for Danske Bank er hvis deres bøde bliver annonceret, da dette ville forårsage frygten fra mange til at forsvinde.

Vi håber du nød denne udgave af ugens aktie. Der udkommer en ny på næste mandag. Hvis du har noget feedback hører vi det meget gerne i kommentarerne.

Kan du ikke vente, har vi et nyhedsbrev med alle vores andre artikler om finans, du kan melde dig til det her. Du kan også følge vores facebookside her, hvor vi ligger opslag som dette op, og hvor man frit kan stille spørgsmål, og deltage i debat.

Kilder: BT citat, Nordnet, Jyske Bank årsrapport 2018, Spar Nord Årsrapport 2019, Lån og Spar årsrapport 2019, Danske Bank årsrapport 2019, Bankernes hjemmesider.

Konflikter: Oliver Frost ejer aktier i Danske Bank og Spar Nord Bank

Disclaimer: Denne artikel er ikke en opfordring til hverken køb eller salg. Informationerne i denne artikel er udelukkende informative, og ikke ment som investeringsrådgivning. Kontakt din personlige rådgiver for tips samt køb og salg af aktier.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
1 Kommentar
I linje feedback
Se alle kommentarer
Thomas Larsen
Thomas Larsen
14. februar 2020 12:43
1
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x