Forskellen på A- og B-aktier

A- og B-aktier generelt

Forskellen på A- og B-aktier er ikke altid ens for hvert firma. I dag har mange virksomheder valgt at dele deres aktier op i A- og B-aktier af flere forskellige årsager. De største danske virksomheder der gør dette er i dag Novo Nordisk, Coloplast, Carlsberg og A.P. Møller – Mærks. Virksomhederne gør det ikke allesammen af den samme grund, så vi vil i denne artikel først finde de mest normale grunde, og derefter vise grunden for hvert enkelt aktie.

Find den rigtige investeringsplatform til dine behov.

Vi har udviklet en test, hvor du kan finde den perfekte investeringsplatform til netop dine behov. Prøv den her:

Alle handelsplatforme inkl. Nordnet, Saxo Bank, Nord.investments, DEGIRO og ETORO

Tommelfingerregler for A- og B-aktier

En virksomhed vælger som en tommelfingerregel at have A- og B-aktier for at beholde kontrollen hos en gruppe mennesker. Dette kunne f.eks. være at den originale stifter af virksomheden vil beholde kontrollen, og stadig være børsnoteret. Så opretter man A- og B-aktier. I dette eksempel vil A-aktierne have stemmerettigheder svarende til 10 B-aktier, så stifteren beholder kontrollen, mens han stadog kan sælge en masse B-aktier for at hente kapital.

Man ville her kalde B-aktier for et omsætningspapir, og A-aktien for et ikke-omsætningspapir. Dette er fordi at B-aktien er lavet for at blive handlet med hyppigt, altså omsat, og det er A-aktien ikke.

Hvad er forskellen på Novo Nordisks A- og B-aktier?

Novo Nordisks A- og B-aktiers største forskel er deres stemmerettigheder, men der er også meget andet at gribe fat i. En Novo Nordisk A-aktier giver 10 stemmer, og en Novo Nordisk B-aktier giver 1 stemme. Desuden kan en Novo Nordisk A-aktie ikke købes på børsen, og den er typisk forbeholdt større ejere såsom bestyrelsesmedlemmer osv. Et salg af en A-aktie skal baseres på de tre sidste måneders gennemsnitlige pris for B-aktie, og derefter meddeler bestyrelsen den pågældende aktionær om der er interesserede købere.

Dette er i en stor kontrast til b-aktien som kan handles på børsen uden indskrænkninger.

I Novo Nordiskes vedtægter står der at A-aktien aldrig kan have en procentvist større udbytte end B-aktierne. Dog får de altid det samme udbytte.

Find den rigtige investeringsplatform til dine behov.

Vi har udviklet en test, hvor du kan finde den perfekte investeringsplatform til netop dine behov. Prøv den her:

Alle handelsplatforme inkl. Nordnet, Saxo Bank, Nord.investments, DEGIRO og ETORO

Hvad er forskellen på Coloplasts A- og B-aktier?

Coloplasts A- og B-aktier giver ligesom Novo Nordisk også forskellige stemmerettigheder. A-aktien giver 10 stemmer, og B-aktien 1. A-aktien er ikke børnoteret, og alle salg og køb af denne skal godkendes af bestyrelsen. Dette gør dens omsættelighed begrænset. B-aktien har ifølge Coloplasts vedtægter ingen indskrænkninger i dens omsættelighed.

Det står ikke noget i vedtægterne om fordeling af udbytte, kun hvordan pengene bliver delt ud, hvilket for en b-aktionær ikke er relevant.

Hvad er forskellen på Carlsbergs A- og B-aktier?

Carlsbergs A- og B-aktier har ligesom Novo Nordisks og Coloplasts forskellige stemmeantal på henholdsvis 10 og 1 stemme.

Carlsbergs A- og B-aktier udskiller sig fra mængden, da de begge to er børsnoteret, og der er ingen indskrænkninger af deres omsættelighed som tilfældet hos nogle af de andre A-aktier.

Udbyttet er ved A- og B-aktien ens.

Hvad er forskellen på A.P. Møller – Mærsks A- og B-aktier?

Mærsks A- og B-aktier har også markante forskelle i deres stemmerettigheder. A-aktier har en stemme, og B-aktier har ingen stemmer. Dermed ligger alt magten ved indehavere af A-aktier.

Mærsks A- og B-aktier har ligesom Carlsberg ingen indskrænkninger i deres omsættelighed. Dette ses også ved at begge aktier er børsnoteret.

Udbyttet for Mærsks A- og B-aktier er ens, så der ingen forskel er.

Forskellen på A- og B-aktier er at de har forskellige regler bundet på sig ifølge vedtægterne. Typisk har A-aktierne flere stemmerettigheder end B-aktierne. Derudover er B-aktier typisk omsætningspapir, hvor A-aktien er mindre handlet.Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x