Forskellen på A- og B-aktier

A- og B-aktier generelt

Forskellen på A- og B-aktier er ikke altid ens for hvert firma.

I dag har mange virksomheder valgt at dele deres aktier op i A- og B-aktier af flere forskellige årsager. De største danske virksomheder der gør dette er i dag Novo Nordisk, Coloplast, Carlsberg og A.P. Møller – Mærks.

Virksomhederne gør det ikke allesammen af den samme grund, så vi vil i denne artikel først finde de mest normale grunde, og derefter vise grunden for hvert enkelt aktie.

Tommelfingerregler for A- og B-aktier

En virksomhed vælger som en tommelfingerregel at have A- og B-aktier for at beholde kontrollen hos en gruppe mennesker.

Dette kunne f.eks. være at den originale stifter af virksomheden vil beholde kontrollen, og stadig være børsnoteret. Så opretter man A- og B-aktier.

I dette eksempel vil A-aktierne have stemmerettigheder svarende til 10 B-aktier, så stifteren beholder kontrollen, mens han stadog kan sælge en masse B-aktier for at hente kapital.

Man ville her kalde B-aktier for et omsætningspapir, og A-aktien for et ikke-omsætningspapir. Dette er fordi at B-aktien er lavet for at blive handlet med hyppigt, altså omsat, og det er A-aktien ikke.

Hvad er forskellen på Novo Nordisks A- og B-aktier?

Novo Nordisks A- og B-aktiers største forskel er deres stemmerettigheder, men der er også meget andet at gribe fat i. En Novo Nordisk A-aktier giver 10 stemmer, og en Novo Nordisk B-aktier giver 1 stemme. Desuden kan en Novo Nordisk A-aktie ikke købes på børsen, og den er typisk forbeholdt større ejere såsom bestyrelsesmedlemmer osv. Et salg af en A-aktie skal baseres på de tre sidste måneders gennemsnitlige pris for B-aktie, og derefter meddeler bestyrelsen den pågældende aktionær om der er interesserede købere.

Dette er i en stor kontrast til b-aktien som kan handles på børsen uden indskrænkninger.

I Novo Nordiskes vedtægter står der at A-aktien aldrig kan have en procentvist større udbytte end B-aktierne. Dog får de altid det samme udbytte.

Hvad er forskellen på Coloplasts A- og B-aktier?

Coloplasts A- og B-aktier giver ligesom Novo Nordisk også forskellige stemmerettigheder. A-aktien giver 10 stemmer, og B-aktien 1. A-aktien er ikke børnoteret, og alle salg og køb af denne skal godkendes af bestyrelsen. Dette gør dens omsættelighed begrænset. B-aktien har ifølge Coloplasts vedtægter ingen indskrænkninger i dens omsættelighed.

Det står ikke noget i vedtægterne om fordeling af udbytte, kun hvordan pengene bliver delt ud, hvilket for en b-aktionær ikke er relevant.

Hvad er forskellen på Carlsbergs A- og B-aktier?

Carlsbergs A- og B-aktier har ligesom Novo Nordisks og Coloplasts forskellige stemmeantal på henholdsvis 10 og 1 stemme.

Carlsbergs A- og B-aktier udskiller sig fra mængden, da de begge to er børsnoteret, og der er ingen indskrænkninger af deres omsættelighed som tilfældet hos nogle af de andre A-aktier.

Udbyttet er ved A- og B-aktien ens.

Hvad er forskellen på A.P. Møller – Mærsks A- og B-aktier?

Mærsks A- og B-aktier har også markante forskelle i deres stemmerettigheder. A-aktier har en stemme, og B-aktier har ingen stemmer. Dermed ligger alt magten ved indehavere af A-aktier.

Mærsks A- og B-aktier har ligesom Carlsberg ingen indskrænkninger i deres omsættelighed. Dette ses også ved at begge aktier er børsnoteret.

Udbyttet for Mærsks A- og B-aktier er ens, så der ingen forskel er.

Hvad er forskellen på Rockwools A- og B-aktier?

Forskellen på Rockwools A- og B-aktier er, at A-aktierne har 10 stemmer og B-aktierne kun har én stemme.

Derudover har A-aktionærerne fortegningsret på A-aktier, og B-aktionærerne har fortegningsret på B-aktier.

Rockwool har næsten lige mange A- og B-aktier, men lidt flere A-aktier.

Forskellen på A- og B-aktier er at de har forskellige regler bundet på sig ifølge vedtægterne. Typisk har A-aktierne flere stemmerettigheder end B-aktierne. Derudover er B-aktier typisk omsætningspapir, hvor A-aktien er mindre handlet.


Kan du ikke få nok af udbytteaktier? Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x