Guld ur

Guld og guldminer gennem finanskrisen

Der ses en stor tiltro til at guldminer, og især guld skulle være sikre vindere når markederne falder. Det er dog ikke altid korrekt, hvilket vil blive belyst i denne artikel.

Udviklingen i guldminer gennem finanskrisen

Da det ikke var muligt at finde et samlet overblik over guldminerne performance under finanskrisen, tager artiklen udgangspunkt i Yamana Gold, som du kan læse en artikel om her

Yamana Gold har en ATH (all time high) opnået i marts måned 2008 på 19.93 USD per aktie, og faldt under finanskrisen til et low i november måned på 3.31. Yamana steg efterfølgende til en ny ATM i november måned 2012, hvor kursen kom op på 20.59. Følgende udvikling der er beskrevet, fremgår af billedet nedenunder, hvor kursudviklingen er fremvist visuelt ved hjælp af Google Finance.

Fundamentale analyser af virksomheden i perioden, er ikke foretaget i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Der er altså kun blevet kigget på den overordnede kursudvikling.

Yamana gold graf

Annonce

Læs vores anmeldelse af DEGIRO, den billigste platform at handle ETF’er (gratis – betingelser gælder) og udenlandske aktier på. DEGIRO har billigere kurtage på danske aktier, end Nordnet, så vi anbefaler dem også til dette.

DEGIRO er desuden vinder af Dansk Aktionærforenings “Broker of the year” to år i træk, læs anmeldelsen her.

Læs anmeldelse

Degiro logo

Investering indebærer risko for tab

Udviklingen i guldprisen i forhold til guldminen

På nedenstående graf kan man se hvordan guld har udviklet sig i USD per ounce. Det formodes at læseren selv, er i stand til at se den overordnede udvikling her. Derfor vil artiklen tage mere udgangspunkt i udviklingen der er set i Yamana gold, altså guldmineaktien.

I marts måned 2008 ses en top på 988.5 efterfølgende faldt guld prisen til 733.75 den 11 november 2008 hvilket til punkt og prikke har matchet udviklingen i top og bund hos guldminen Yamana Gold. Det vil sige at der findes en stor sammenhæng mellem udviklingen i guld prisen, og udviklingen i guldmineaktierne.

Det ses også længere henne på grafen hvor guld laver ATH i 1896.5 i november måned 2011, hvilket altså ikke står i korrelation 100% med udviklingen i guldminen, hvor ATM altså først kom i november måned 2012.

Dette skyldes formentlig en forventning om at guldprisen steg henover august og september, for at tage et lille tilbagefald i oktober, hvorefter en ny stigning startede i november, så var der en forventning om at guld skulle op og lave en ny ATH – hvilket ikke skete. I stedet for skete der et markant fald efterfølgende. Som også afspejles i kursen for guldminen.

Guld graf

Udviklingen i guld og guldminer i forhold til Dow Jones.

Der formodes igen, at læseren selv er i stand til at se den overordnede udvikling i Dow Jones, som fremgår af nedenstående graf.

Hvis vi sammenligner med tidligere kendte måneder/datoer. Så ses det at der er en let svækkelse af Dow Jones i marts måned 2008, hvor der blev set en foreløbig ATH i guld, og guldmineaktien. Hvis der kigges frem mod næste nøgledato i vores ovenstående observationer hos guld og guldminer, så er det november måned 2008 hvor Dow Jones giver en lille opbremsning i nedturen, inden Dow Jones tager et lille nøk længere ned, hvor der findes en bund i februar 2009. Det viser en forholdsvis god korrelation hos guldprisen, og kursudviklingen i guldmineaktien, hvor der dog blev fundet en bund tidligere end der gjorde i Dow Jones.

Næste måned/dato er november måned i 2011 hvor det kan observeres at Dow Jones er begyndt at stige igen, der er dog stadig et godt stykke op til tidligere ATH, som blev sat i oktober måned 2007.

Den eneste forskel der er mellem ATH i guld i november 2011 og ATH i guldmineaktien i november 2012 er at Dow Jones har bevæget sig længere op af, men har stadig ikke sat nyt ATH. Der går dog ikke længe før Dow Jones stiger til nyt højdepunkt, som allerede kommer i februar måned 2013 – hvor guldprisen samt guldmineaktien begyndte at falde markant.

Dow Jones graf

Hvad kan vi som investor lære af dette?

Der kan opstilles en hypotese i forhold til udviklingen under finanskrisen der har følgende kriterier.

  • Guld og guldminer stiger når vi nærmer os enden af et bull marked
  • Guld og guldminer falder kraftigt når markedet falder kraftigt
  • Guldminer har en kraftigere kursreaktion under et kraftigt fald i markedet, grundet store stigninger umiddelbart inden.
  • Guld og guldminer finder en bund tidligere end markedet
  • Guld og guldminer oplever kraftigere stigninger end markedet mens økonomien genoprettes
  • Når markedet finder på plads og sigter mod ny ATH, falder guld og guldminer.

Strategi

Ud fra følgende kriterier kan der altså laves en investeringsstrategi. Når guld begynder at komme i et bullmarked, så genovervej hvilken risiko du har i din portefølje, udnyt kursstigningen der ses i guldminerne inden børskrakket kommer. Hjemtag gevinst på dine investeringer i guldminer, når du har et tilfredsstillende afkast.

Når det kraftige fald er i gang, så benyt guldprisen, og guldminerne for at finde indikatorer på hvornår der er en bund, og når bunden findes i guld og guldminerne, så afvent gerne en måned for at få bekræftet den nuværende bund. Køb op i guldminer og guld.

Se efter en bund i det generelle marked indenfor 12 måneder, hvor der påbegyndes opkøb af indeks samt cykliske aktier for at sprede risikoen fra kun guld og guldminer. Find indikationer på at indeks kan lave ny ATH indenfor 6-12 måneder. Påbegynd salg af guldminer og guld. Køb op i indeks samt cykliske aktier.

Følgende strategi er lavet på baggrund af nøgledatoer under finanskrisen. Der er ikke videnskabelig evidens for at denne strategi historisk set skulle hjælpe dig med at profitmaksimere, men du kunne have gjort det under finanskrisen. Det er dog langtfra en garanti for at det samme gør sig gældende under nuværende nedgang på markedet, da alle fundamentale og markedsøkonomiske forhold ikke er benyttet til at finde frem til følgende strategi.

Køb guld billigst med DEGIRO

Læs vores anmeldelse af DEGIRO, den billigste platform at handle ETF’er (gratis – betingelser gælder) og udenlandske aktier på. DEGIRO har billigere kurtage på danske aktier, end Nordnet, så vi anbefaler dem også til dette.

DEGIRO er desuden vinder af Dansk Aktionærforenings “Broker of the year” to år i træk, læs anmeldelsen her.

Degiro logo

Investering indebærer risko for tab

Investeringsforum - dinfo.dk

  • Se vores artikler på Facebook 📰
  • Stil spørgsmål til venlige eksperter
  • Deltag løbende i debatter om investering 💬
  • Meld dig ind her

Vi anbefaler ikke aktien nævnt i denne artiklen, og det er ikke en opfordring til køb. Vi anbefaler at du snakker med en økonomisk rådgiver, hvis du ønsker rådgivning om din personlige økonomi og køb af aktier. 

Disclaimer: Mikkel Ejlersen Petersen har aktier i Yamana Gold

Andre artikler

Leave a Reply

avatar
  Abonnér  
Meddel om