Introduktion: Teknisk analyse

Det er altid godt at have et analytisk belæg for sin investering. Analyse af aktier kan dog være indviklet, men det kan også være spændende og lærerigt.

I aktieanalyse skelnes der som regel mellem fundamental analyse og teknisk analyse. I denne artikel vil du blive introduceret til de mest væsentlige punkter i teknisk analyse, som er et meget bredt emne.

Teknisk analyse benyttes i høj grad til kortsigtede investeringer, men det kan også benyttes i langsigtede investeringer til at bestemme sin ind- og udgangskurs.

I denne artikel vil du blive præsenteret for nogle simple tekniske begreber, som benyttes af mange tekniske investorer, og som du forholdsvist nemt kan lære at benytte til egne analyser.

Læs her en introduktion til fundamental analyse.

Hvad er RSI?

RSI er absolut en af de mest benyttede indikatorer indenfor teknisk analyse. RSI er en forkortelse for Relative Strength Index. Som tommelfingerregel siges det, at aktien er overkøbt når RSI er omkring 80 eller derover, og den er oversolgt omkring 20 eller derunder. Dermed er en RSI under 20 isoleret set et købssignal, og en RSI på over 80 et salgssignal. Dog skal RSI ikke benyttes alene i en analyse, det benyttes som supplement.

Hvad er modstand/støtte?

I følgende billede er en illustration over modstand- og støtteforhold. Jeg har tilfældigt valgt at påvise modstand og støtte på den danske aktie, Seluxit. Ved de grønne linjer har aktien et såkaldt støtteniveau, og ved de røde linjer er et modstandsniveau.

Måden hvorpå dette findes, er ved at se på aktiens historiske udvikling, og vurdere hvor aktien har en bund og top, også kaldt støtte og modstand. Pointen er, at jo flere gange kursen har fundet støtte eller modstand i en bestemt kurs, desto bedre er købs- eller salgssignalet.

Årsagen til at en støtte kan være et købssignal og en modstand kan være et salgssignal, er blandt psykologien i markedet, som generelt er en super vigtig faktor i teknisk analyse. Har du god forståelse for psykologien, vil du ligeledes have lettere ved teknisk analyse.

Seluxit støtte - modstand

Hvad er Moving Averages?

Moving average (MA) er et glidende gennemsnit, som benyttes til at se om en aktie er i op- eller nedadgående trend. På dansk oversættes det til glidende gennemsnit, og ved f.eks. MA(20) kigges der på 20 dages kurshistorik. Ofte bruger man værdierne 20, 50, 100 og 200, men det kan i princippet være lige det man ønsker.

Et brud ned gennem Moving Average betragtes som et signal på nedadgående trend, og det modsatte betragtes for et signal på opadgående trend. Jo længere tidsperiode der bruges, desto stærkere bliver signalerne fra det glidende gennemsnit.

Hvad er Bollinger Bands?

Bolliger Bands, kan ligesom RSI, hjælpe med at indikere oversolgt eller overkøbt. Bollinger Bands består af tre linjer: SMA, et øvre bånd og et nedre bånd. Pointen er, at jo tættere kursen kommer på det nedre bånd, jo mere oversolgt er den, og omvendt jo tættere kursen er på det øvre bånd, desto mere overkøbt er den.

En stor del af handlen sker mellem det nedre og øvre bånd, dog kan prisen også komme udenfor Bollinger Bands. Det siges at cirka 90% af handlen sker mellem det nedre og øvre bånd. Når kursen kommer ud fra linjerne i Bollinger Bands kaldes det et ”breakout”. Breakout er ikke et handelssignal! Et breakout kan f.eks. opstå ved et positivt regnskab eller andre begivenheder, som pludseligt kan påvirke kursen markant. Breakouts giver altså ingen anelse om kursudviklingen.

Andre indikatorer

Der findes rigtig mange andre signaler, og ikke engang den bedste til teknisk analyse kan dem alle. Derfor kan man blot starte et sted, og se om man f.eks. kan benytte disse fire som er nævnt her.

Artiklen vil blive opdateret løbende med flere indikatorer, som kan benyttes af investorerne til at analysere en aktie teknisk.Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x