June vækster, men facaden lyver

Junes pæne facade gemmer en grim sandhed

Danske Banks investeringsrobot June, har fået ros i medierne efter de i år har rundet 1 millard kr. i alle deres fonde. Danske Bank er meget stolt af robotten, og blandt andet anbefaler Danske Bank robotten på uddannelser rundt om i landet, når de holder oplæg om privatøkonomi. Investeringsrobotten sælges som den nemme måde at investere på for unge, men den snyder med den pæne brugerflade. 

Junes problemer

Junes problemer kan deles op i to hovedsagelige problemer: Høje omkostninger og lavt afkast.

Lavt afkast

Junes fonde har i 2019 (pr. 29.11) givet et afkast på mellem 7,8% til 24,3%. Dette er højt, men ikke i forhold til konkurrencen. “Sparindex INDEX Globale Aktier KL” har pr. d. 29.11 givet 29,8% i afkast, og den er ikke engang høj risiko eller akkumulerende. Hvis vi så kigger på Sparindex’s lav risiko alternativ “Sparindex INDEX Lav Risiko KL” har de haft et afkast på 9,1% mod Junes 7,8%.

Der er ikke noget galt i at ramme forkert på markedet, men Danske Bank sælger June som noget helt ekstraordinært. De skriver blandt andet på deres hjemmeside: 

"Med June får du en investering, som bliver justeret af nogle af landets mest erfarne investeringseksperter. De holder øje med de finansielle markeder og optimerer løbende Junes investeringer. Så behøver du ikke selv gøre det."

Med sådanne citater bør June kunne give et imponerende afkast, der ligger tæt på konkurrenterne. Dette har bare ikke været tilfældet.

Høje omkostninger

Et lavt afkast kan tilgives, fordi alle ikke rammer plet altid. Men når man kigger på deres skuffende afkast, og så kigger på deres omkostninger, så bliver man forvirret. Junes årlige omkostninger ligger ifølge dem på 0,8%. Dette er ikke ekstremt højt for en aktivt forvaltet investeringsfond, men faktum er, at det er for meget ift. det afkast de har formået at levere. Omkostninger for de udvalgte Sparindex fonde var på 0,58% og 0,65%, og de leverede begge to et højere afkast, end Junes “fantastiske” aktivt forvaltede fond. Det kan godt være, at disse omkostninger er normale for en investeringsrobot, men for den almindelige dansker, er der mange bedre alternativer.

Konklusion

Danske Banks June er ikke en forfærdelig og ond investeringsrobot, men den er ikke optimal. Selvom det er godt at Danske Bank prøver at få unge til at investere mere, er der bedre alternativer. Det ville være en bedre idé at oprette en automatisk månedsopsparing hos Nordnet, istedet for at bruge June. Her kunne du slippe for den høje ÅOP og samtidig opnå et bedre afkast. 

Hvis du interesseret i at tjene penge med investeringsfonde, kan du læse vores guide til at opnå det bedste afkast her

Kilder: June.dk, https://documents.danskeinvest.com/w/show_download.hent_fra_arkiv?p_vId=FACTSHEET_4876_101_da.pdf og https://documents.danskeinvest.com/w/show_download.documents_fund_dok?p_nId=1&p_nFund=4876

Artikel er ikke sponsoreret af nogle parter nævnt i artiklen. Derudover er den heller ikke ment som financiel rådgivning. En investeringsrobot er en robot, investerer for dig.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x