Kursmål: Introduktion og liste!

Hvad er kursmål?

Kursmål er en forventning til en akties fremtidige kursværdi. Kursmål kan både være udarbejdet af professionelle analytikere og private investorer, men det er i højere grad kursmål fra de professionelle, som kan have indflydelse på aktiens udvikling.

I forlængelse med den forventelige fremtidige kursværdi er der også en anbefaling. De mest brugte termer til anbefalingen er: Køb, sælg eller behold.

Anbefaler analytikeren ”køb” forventes aktien at stige indenfor et bestemt interval. Ofte er intervallet 1 år.

Anbefaler analytikeren ”sælg” forventes aktien at falde. Er anbefalingen derimod ”behold” forventes det hverken at aktien vil stige eller falde. Hvis analytikeren anbefaler ”behold”, vil det indikere at analytikeren mener at aktien er fair prissat.

Læs vores anmeldelse af DEGIRO, så du er klar til at investere i aktier gennem en af de billigste platforme. For 10.000 kroner Apple aktier koster de 4 kroner, hvor Nordnet koster 88 kroner. Der er penge at spare ved at benytte DEGIRO!

DEGIRO er desuden vinder af Dansk Aktionærforenings “Broker of the year” to år i træk.

Degiro logo

Investering indebærer risiko for tab.

Kursmålenes relevans

Kursmål kan have betydning på aktiernes kursudvikling, hvilket er set mange gange. En aktie som er et godt eksempel, er Bioporto. I 2018 lavede investeringsbanken, Maxim Group, et kursmål på Bioporto, hvor de anbefalede ”køb” og mente aktien skulle koste 19 kroner. Det sendte aktien i vejret, som kan ses på nedenstående graf.

I marts 2020 kom der endnu et kursmål på Bioporto udarbejdet af Edison. Det gav ligeledes anledning til kursstigninger. Edison sænkede kursmålet fra 5,67 kroner til 5,33 kroner, men aktien steg alligevel da kursmålet fortsat var langt over daværende kursværdi.

Stigningerne er selvfølgelig ikke alene pga. kursmål, da der var andre selskabsspecifikke nyheder som ligeledes gav anledning til stigninger. Dog har kursmålene påvirket positivt, og tilbage i 2018, hvor Maxim Group lavede deres anbefaling, steg aktien +10%. Dagene forinden, hvor der var udmeldinger om FDA-godkendelsen, steget aktien over 50%

Påvirkning af nye kursmål påvirker Bioporto i positiv og negativ retning

Liste: Kursmål på udvalgte danske aktier

Følgende tabel er lavet ud fra oplysninger på virksomhedernes IR-side, hvor mindre andet er oplyst under kommentarer. Tabellen er opdateret 11. maj 2020.

SelskabKøbBeholdSælgEvt. gennemsnit af kursmålKommentarer
Danske Bank10112
Carlsberg1871935 DKK
Novo Nordisk942
Mærsk1181
DSV1442
RTX100231 DKKIkke fundet på deres hjemmeside
H. Lundbeck583
Rockwool6241515 DKK
Royal Unibrew710
Tryg776190 DKK
Netcompany520363 DKKIkke fundet på deres hjemmeside
Ørsted971667,33 DKK
NNIT031
Nordea1083
B&O00219,5 DKKIkke fundet på deres hjemmeside

Det er forskelligt hvilke termer, de forskellige analytikere benytter. I ovenstående tabel, er anbefalingerne forenklet så der kun skelnes mellem køb, behold og sælg. Er anbefalingen ”outperform” er det i denne tabel en købsanbefaling, og er anbefalingen ”underperform” er det en salganbefaling.

Prøv også vores test: Find den rigtige handelsplatform

Skal du handle pga. et kursmål?

Der findes ikke et konkret svar på, om det er godt eller skidt at handle pga. et kursmål. Dog skal du huske, at det altid er dig selv, som er ansvarlig for dine investeringer. Du kan altså ikke give andre skylden, hvis dine aktier falder i værdi.

Gentagende gange har kursmål påvirket aktiernes udvikling på kort sigt, og af den grund kan kursmål være spændende at følge for alle investorer.

En liste som opdaterer løbende om kursmål er denne. Derudover oplyser Euroinvestor også tit om kursmål

Læs vores anmeldelse af DEGIRO, så du er klar til at investere i aktier gennem en af de billigste platforme. For 10.000 kroner Apple aktier koster de 4 kroner, hvor Nordnet koster 88 kroner. Der er penge at spare ved at benytte DEGIRO!

DEGIRO er desuden vinder af Dansk Aktionærforenings “Broker of the year” to år i træk.

Degiro logo

Investering indebærer risiko for tab.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x