Markedsværdi på aktier

I denne artikel vil du få en forståelse for hvad markedsværdi er, og hvorfor det er vigtigt at kigge på, når du investerer i aktier. 

Markedsværdi er vigtigt at kigge på, når du invester i aktier. Værdien af den virksomhed du investerer i, kan ikke blot findes ved at kigge på aktiekursen. Derfor vil vi i denne artikel kigge på markedsværdi.

Indholdsfortegnelse:

Hvad er markedsværdi?
Hvad kan markedsværdi bruges til i investering?
Markedsværdi på C25

Hvad er markedsværdi?

Markedsværdi, som også kaldes market cap, beskriver hvor meget virksomhedens samlede aktieværdi er værd. Det er dermed det tal, som beskriver hvor meget virksomheden er værd. Formlen for at finde markedsværdien er således:

Markedsværdi = Antal udestående aktier * aktiekursen

Markedsværdien benyttes ofte i fundamentale analyser, da den beskriver virksomhedens værdi. En del af fundamental analyse er virksomhedernes regnskaber, hvor man vurderer hvor meget virksomheden er værd ud fra de tilgængelige tal. Dette kan efterfølgende sammenlignes med markedsværdien, og er markedsværdien lavere end det som vurderes i ens fundamentale analyse, anses det som et købssignal.

Læs vores introduktion til fundamental analyse her.

Hvad kan markedsværdi bruges til i investering?

Når du laver en analyse af, hvad en virksomhed burde være værd, så ender du typisk med et tal for hvad hele virksomheden burde være værd.

Dette betyder, at du ikke bare kan kigge på aktiekursen, da den kun fortæller dig noget om, hvad prisen for én enkelt aktie er. Du får altså ikke en målestok for hele virksomhedens værdi.

Et eksempel er, at jeg har regnet mig frem til at Novo Nordisk er en attraktiv investering, hvis virksomheden er under 700 mia. kroner værd. Hvis jeg så kigger på aktiekursen, og ser at en aktie koster 400 kroner, kan jeg ikke umiddelbart se, om det er en attraktiv investering. Her skal hele værdien af virksomheden findes. Altså markedsværdien.

Derfor er det meget vigtigt at vide, hvordan du hurtigt finder markedsværdien for en virksomhed, og det er så simpelt som at google virksomhedens aktie.

Eksempel på at finde Novo Nordisks markedsværdi
Eksempel på at finde Novo Nordisks markedsværdi
Modtag mine 5 bedste sparetips
Bare skriv din email, så modtager du det første med det samme.

Markedsværdi på C25

For at se på virksomhedernes prissætning, er det markedsværdien vi kigger på. Det er altså ikke virksomhedens aktiekurs som alene beskriver virksomhedens værdi – det er vigtigt at huske antallet af aktier.

Til at illustrere denne forskel, vil jeg benytte C25 indekset.

Novo Nordisk er den mest værdifulde danske aktie. Samles alle C25-virksomhedernes markedsværdi, fylder Novo Nordisk omkring 26%, også selvom Novo Nordisks pris per aktie er omkring 450 kroner i skrivende stund.

Så selvom f.eks. Genmabs pris per aktie er omkring 2.300 kroner i skrivende stund, er Genmab mindre værd end Novo Nordisk, da Genmab har omkring 65 mio udestående aktier hvorimod Novo Nordisk har over 1,8 mia.

På nedenstående billede kan du se en oversigt over markedsværdien fordelt på C25 virksomhederne (18. okt. 2020).

Markedsværdi på C25

Se en oversigt over C25 her. I kolonnen “Markedsværdi” kan du se virksomhedernes markedsværdi. Ved at trykke på “Markedsværdi” sorterer du virksomhederne efter deres markedsværdi. Det samme kan du i den nedenstående tabel ud fra virksomhedernes markedsværdi d. 19. okt. 2020.

Oversigt over markedsværdien på C25

(Tal fra 19. okt, 2020)

VirksomhedMarkedsværdi ( mia. DKK)
A.P. Møller - Mærsk A105,5
A.P. Møller - Mærsk B101,2
Ambu44,4
Bavarian Nordic11,3
Carlsberg B99,9
Chr. Hansen Holding87,4
Coloplast B193,7
Danske Bank80,1
Demant49,1
DSV Panalpina243,0
FLSmidth & Co.9,2
Genmab151,5
GN Store Nord71,3
H. Lundbeck38,9
ISS17,1
Jyske Bank14,6
Novo Nordisk B818,6
Novozymes B94,4
Pandora54,1
Rockwool International B29,4
Royal Unibrew31,8
SimCorp35,4
Tryg60,6
Vestas Wind System221,3
Ørsted429,2

Kunne du lide artiklen? Overvej at tilmelde dig vores nyhedsbrev:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x