Sådan forrenter du din opsparing bedst muligt

Opsparingen er et super vigtigt redskab hvad angår privatøkonomi. Der kan opnås store fordele ved at forvalte opsparingen, på bedst mulig vis. Ved en god forvaltning kan du sikre dig en bedre og stærkere opsparing til dine formål.

Vi på Dinfo.dk går meget op i privatøkonomi, og har derfor brugt mange timer på at læse op på privatøkonomiens dele, hvilket inkluderer opsparingen.

Læs med i artiklen og find ud af hvordan du kan forvalte din opsparing.

Hvad er en opsparing?

En opsparing varierer rigtig meget fra person til person, og kommer meget an på ens indkomstgrundlag.

Der er også mange forskellige former for opsparinger, de mest almindelige er børneopsparing, pensionsopsparing og opsparing i frie midler.

Når du har en opsparing, så kan den benyttes på 3 forskellige måder. Du kan enten forrente din opsparing, gemme den til senere brug eller afvikle på en eventuel gæld.

Forrentning af opsparing

Her er der mange forskellige muligheder, nogle af de mest populære måder er gennem en opsparingskonto i banken eller ved at investere sin opsparing i værdipapirer. Det er dog også muligt at forrente sin opsparing på mange andre måder. Det er muligt selv at stå for forrentningen, men hjælp kan også findes til formålet.

✔️ Dansk Kundeservice

✔️ Lave gebyrer

✔️ Gratis investeringsplan

✔️ Automatisk indberetning til Skat

✔️ Følg markedet med dine investeringer

✔️ Nem investering i ETF’er

Invester i ETF’er med NORD

Hvis du ikke allerede er oprettet hos NORD, vil vi anbefale at du gør det nu. Det tager ca. 3 minutter.

  1. Gå til NORDS hjemmeside, klik her
  2. Klik på “Kom i gang”
  3. Svar på spørgsmålene, så de kan finde den perfekte strategi til dig
  4. Opret en bruger ved at udfylde formularen
  5. Du kan nu se din investeringsplan
  6. Herefter skal du oprette dig fuldt, og så overføre penge når kontoen er klar
  7. Så er du færdig!

Nu er du i gang på NORD. Du kan nu begynde at handle hos dem.

Opsparingskonto i banken

Gennem en opsparingskonto i banken er din forrentning 100% risikofri, såfremt du har en opsparing på under 750.000 kroner. De 750.000 kroner er det maksimale beløb, som bliver dækket af indskydergarantifonden, hvis din bank går konkurs.

De fleste banker tilbyder en højere rente på en opsparingskonto. Mod at pengene bliver bundet i en bestemt periode, den periode afhænger af den enkelte bank, og hvad de tilbyder. Pengene skal typisk bindes i et år eller flere før banken vil tilbyde en opsparingskonto, med højere rente

Renten vil variere med bindingsperioden, det betyder at du får en højere rente hvis du binder pengene i 5 år, fremfor hvis du binder pengene i 1 år.

Hvis du vil have adgang til pengene inden bindingsperioden er slut, så koster det et gebyr til banken. Hvis ikke du med garanti kan undvære pengene i hele bindingsperioden vil en højrentekonto være mere fordelagtig.

Opsparing i værdipapirer

Hvis du vil påtage dig en ekstra risiko, og have muligheden for at forrente dine midler bedre end på opsparingskontoen. Er værdipapirer, som obligationer og aktier en mulighed.

Hvis du investerer dine penge i værdipapirer, kan det gå begge veje, historisk er det dog gået 7% op om året. Hvilket er en meget tilfredsstillende forøgelse af ens opsparing.

Du kan læse meget mere om investering i værdipapir her

Vi synes også det kan være svært at vælge investeringsplatform. Derfor har vi valgt at lave en test til alle der ikke kan finde den rigtige til dem.

Vi må indrømme at ingen platform er helt perfekt til en person, men man kan prøve at komme tæt på, og det er det vi har prøvet på.

Du kan prøve den ved at klikke på knappen her:

Afvikling af gæld

Din opsparing kan også give dig muligheden for at afdrage på en eventuel gæld. Dette kan være fordelagtigt hvis renten på gælden er højere, end hvad du kan forvente i risikofrit afkast. Det låser dog dine midler, og du er nødt til på ny at spare op. Dette kan være et problem hvis tanken var at opsparingen skulle dække en udbetaling til et huskøb.

Objektivt set er det altså ikke altid en god ide at afdrage på gælden, da det kan betyde du må udsætte en drøm. Hvis ikke drømmen kan udsættes, så vil et nyt lån være en nødvendighed, hvilket ikke stiller dig i en bedre situation. Årsagen til det er at der ofte er etableringsgebyrer forbundet med lån, hvilket gør at det bliver en dyre løsning.

Min holdning til afvikling af gæld

Min subjektive holdning er dog, at medmindre det er et realkreditlån, så kan det altid svare sig at betale gælden af med sin opsparing – hvis opsparingen er langsigtet. Nærmere betegnet, opsparingen skal ikke bruges på næste sommerferie.

Årsagen til det er den stress, som kan følge med at have gæld. Her giver det altså mere ro i sindet at få fjernet gælden. Hvis du nogensinde kommer i tvivl om hvordan gæld kan påvirke dit liv, så se et afsnit af luksusfælden. Det er med til at belyse hvorfor opsparingen skal gå til gældsafvikling, fremfor en ny bil, eller andet forbrug. Den fjerde er opsparingskontoen, som er blevet beskrevet tidligere.

Hvor er det muligt at forrente en opsparing?

Når det kommer til forrentning af din opsparing, så er der 4 mulige konti, hvis du har børn, og 2 hvis du ikke har. Børneopsparingen har en skattefri gevinst, men begrænset indbetaling, den kan udbetales til dit barn i alderen 14-21 år.

Pensionsopsparingen har en fordelagtig skatteprocent, og kan sikre dig din alderdom. Opsparing i frie midler er den sidste mulighed, her har man en højere beskatning, mod at man altid har adgang til sine midler.

Børneopsparing

Børneopsparingen er en yderst fordelagtig opsparing, som du kan oprette til dit barn. Opsparingen skal være bundet i mindste 7 år, og kan hæves når barnet er fyldt 14 år, og indtil barnet fylder 21.

Der kan indsættes op til 6.000 kroner om året, op til 72.000 kroner indbetalt i alt. Dette kan give dit barn en måde at blive selvstændig på, og opsparingen kan blandt benyttes til kørekort, og en bil. Det er muligt at forrente opsparingen risiko frit, ved at modtage en rente fra banken.

Det er dog også muligt at investere pengene i værdipapirer, hvor du kan forbedre din forrentning. En børneopsparing tilbydes af de fleste banker, og du kan kontakte din bank for et tilbud, hvis du har et barn.

Pensionsopsparing

Pensionsopsparingen skal kun benyttes i det tilfælde, at du først skal bruge pengene, som pensionist. Du har formentlig allerede en pensionsopsparing gennem dit arbejde, hvor et pensionsselskab administrerer din opsparing, og giver dig et afkast via værdipapirer.

Det er dog også muligt selv at investere sine pensionsmidler, det kan gøres gennem de fleste banker, og du kan altid kontakte din bank for at høre nærmere. Fordelen ved pensionsopsparingen er en lavere beskatning, der gør at din opsparing vokser sig større, år efter år.

Hvis der sammenlignes med en opsparing i frie midler. Der er dog et højt gebyr, hvis du gerne vil hæve pengene før tid, som gør den mindre fordelagtig, såfremt du kan risikere at få brug for pengene.

Opsparing i frie midler

Opsparingen i frie midler er den mest populære, hvis man kigger i diverse debatforums. Årsagen hertil er at du altid har adgang til dine midler, og har fuld medbestemmelse i hvordan de bliver forrentet, om det er ved at have dem på en opsparingskonto eller i værdipapirer.

Der kan være store fordele ved at handle med værdipapirer, det handler dog om at handle det rigtige sted. Da du ellers mister hele din forrentning på omkostninger, hvilket ikke er fordelagtigt. Der findes mange gode forslag til strategier osv til at forrente sin opsparing gennem værdipapirer, du kan få en god forståelse for værdipapir handel her.

Der findes mange gode sider, hvor du kan lærer om penge og privatøkonomi. Hvis ikke du i forvejen kender råd til penge, så kan jeg anbefale at tjekke den ud


Kunne du lide artiklen? Overvej at tilmelde dig vores nyhedsbrev:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x