ETF guide – alt du skal vide om passiv investering i 2020

Der har de senere år været en stigende interesse for passiv investering, igennem blandt andet Exchange-traded funds, som bliver forkortet ETF. Hvorfor er det blevet så populært, og er det i det heletaget det smarteste at gøre med sine hårdt optjente midler?

Du vil i denne guide lære alt hvad der er at lære om ETF’er. På denne måde kan du beslutte dig om det er noget for dig, eller om du hælder mere til noget andet.

Hos Dinfo.dk er vi alle vilde med ETF’er, fordi de tilbyder en nem og smart måde at kopiere markedsafkastet på. Og så endda til en lav pris.

Et af de førende selskaber i Danmark der tilbyder nem investeringer i ETF’er er Nord.investments. De tilbyder en gratis investeringsplan så man kender ens strategi, og så hjælper de med at investere efter denne strategi eller plan, som de kalder den.

Nord Investment

✔️ Dansk Kundeservice

✔️ Lave gebyrer

✔️ Gratis investeringsplan

✔️ Automatisk indberetning til Skat

✔️ Følg markedet med dine investeringer

✔️ Nem investering i ETF’er

Invester i ETF’er med NORD

Hvis du ikke allerede er oprettet hos NORD, vil vi anbefale at du gør det nu. Det tager ca. 3 minutter.

 1. Gå til NORDS hjemmeside, klik her
 2. Klik på “Kom i gang”
 3. Svar på spørgsmålene, så de kan finde den perfekte strategi til dig
 4. Opret en bruger ved at udfylde formularen
 5. Du kan nu se din investeringsplan
 6. Herefter skal du oprette dig fuldt, og så overføre penge når kontoen er klar
 7. Så er du færdig!

Nu er du i gang på NORD. Du kan nu begynde at handle hos dem.

Investering indebærer altid risiko for tab.

Hvad er en ETF?

EFT er forkortelse for Exchange-Traded fund, som betyder at det er en børshandlet fond. En ETF vil oftest følge et indeks, og er dermed en passiv investering. Da fonden forsøger at følge markedet. Der findes dog mange forskellige ETF’er, som er lavet på baggrund af mange forskellige strategier.

En ETF er en pulje af aktiver, som bliver handlet på børsen. ETF’er bliver handlet på samme måde som en almindelig aktie. Udbud og efterspørgsel styrer prisen på ETF’en. Prisen ændrer sig i løbet af hele handels dagen, den vil dog som regel følge markedet. Undtagelser kan opstå såfremt den ikke bliver handlet særlig meget.

ETF’er kan bestå af flere forskellige aktiver, og de mest almindelige typer af aktiver er aktier, råvarer og obligationer.

ETF typer

 • Obligations ETF’er – kan inkludere stats- og virksomhedsobligationer.
 • Industri ETF’er – følger en bestemt industri f.eks. olie industrien.
 • Råvare ETF’er – indeholder råvarer som guld og olie.
 • Valuta ETF’er – Investerer i valutaer f.eks. USD.
 • Omvendte (Inverse) ETF’er – forsøger at tjene på faldende aktiepriser.

Det seneste årti er der blevet investeret mange flere midler i ETF’er, som følgende graf fra Investopedia påviser. Den viser udviklingen i mængden af dollars investeret i ETF’er siden Finanskrisen og frem til 2018.

Hvad gør en ETF interessant?

ETF’er er interessante, da der gives adgang til mange aktier, eller andre aktiver spredt over mange forskellige sektorer. Dette er uden du selv behøves lave det hårde benarbejde. Hvilket normalt vil være alfa og omega for en god investering. Det er altså muligt at få en stor diversifikation i sin portefølje. Hvor der kan vælges hvilke sektorer, markeder eller andre aktiver du gerne vil være eksponeret imod. Samtidig behøver du ikke en så stor kapital for at opnå en fornuftig diversifikation.

Du har en betydelig mindre risiko ved at blive eksponeret gennem en ETF.

Hvis der sammenlignes med en enkeltaktie i for eksempel oliesektoren. I stedet for at handle en enkeltaktie indenfor olieindustrien. Kan du handle 20+ aktier indefor industrien, gennem en ETF. Dette giver muligheden for at tilpasse porteføljens eksponering mod nogle bestemte aktiver. Hvis du har en interesse i at tilføje sektoren til porteføljen. Kan dette gøres uden at påtage sig unødvendig risiko gennem en ETF.

Principielt kan du købe de samme aktier, som en aktiebaseret olie-ETF besidder. Der ville dog komme langt højere handelsgebyrer ved at gøre dette. Årsagen hertil er minimumsgebyrerne hos de fleste brokere, som der kan læses mere om i en case længere nede.

Hvorfor er diversificering vigtigt?

Helt grundlæggende betyder diversificering af aktier, at man nedsætter sin risiko ved at eje flere aktier indenfor den samme sektor. Samt at eje aktier i flere forskellige sektorer. Årsagen til at det nedsætter ens risiko er, at porteføljen vil blive mindre volatil på selskabsspecifikke, og sektorspecifikke nyheder. Hvilket er et parameter der bruges til at måle hvor høj risiko du har. Det kræver ”kun” at eje 20 aktier indenfor en bestemt sektor for at have nedbragt sin risiko betydeligt. Forskellen på at eje 20 og 200 aktier er lille. Når der måles på  hvor volatil ens portefølje vil være. Dette fremgår af illustrationen nedenfor.

Diversificering Investopedia

Årsagen til, at det er vigtigt at investere i forskellige sektorer, er at de ikke kører op og ned på samme tidspunkt, hvilket vil betyde at når du har en sektor der falder, så har du en anden der trækker din portefølje op, det samme kan dog også gøre sig gældende omvendt. Dette er dog med til at give dig en stabil vækst i din portefølje, og du vil over tid se at din portefølje har langt færre udsving, end hvis du kigger på dine enkeltaktier eller sektorer.

Læs også: Hvad er diversificering og hvorfor er det vigtigt

Modern Portfolio Theory and Investment Analysis

Yderligere informationer omkring dette kan læses i Edwin J. Elton og Martin J. Grubers bog ”Modern Portfolio Theory and Investment Analysis”. Hvor det konkluderes at standardafvigelsen i en portefølje, bestående af en aktie udgjorde 49,2%. En stigning i antallet af aktier, vil nedsætte standardafvigelsen. Det antages at den maksimalt kan nedsættes til 19,2% ved en komplet optimeret portefølje. Dette kan beskrives som værende den risiko der er i markedet generelt.

Ved at have 20 aktier i porteføljen, som er totalt uafhængige af hinanden. Vil standardafvigelsen være 20%. Hvis en portefølje med 1000 aktier  kunne have den helt optimale diversifikation. Ville det kun teoretisk set gøre standardafvigelsen 0,8% lavere. Hvis der sammenlignes med en portefølje bestående af 20 aktier.

En personlig kommentar til dette er: Det ikke vil være tilstrækkeligt med en enkelt aktie indenfor hver sektor. Denne ene aktie vil ikke give en ordentlig diversifikation indenfor den specifikke sektor. Derfor vil den ikke den optimale standardafvigelse indenfor sektoren.

Invester billigt i ETF’er med NORD, de klarer alt det hårde arbejde som f.eks. indberetning til Skat, så du bare kan slappe af.

Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan, hvis man melder sig til her.

Nord Investment

Investering indebærer risiko for tab.

Faldgrupper ved ETF  investering – Dette skal du være opmærksom på!

Der findes tusindvis af forskellige ETF’er, og derfor kan det godt være en jungle at finde rundt i. Der findes mange ETF’er som på papiret dækker de samme områder, der er dog stadigvæk en forskel på dem.

Hvis der tages udgangspunkt i det amerikanske S&P 500 indeks, så fremgår der 3 ETF’er når man søger på etfdb.com (min foretrukne side til informationssøgning om ETF’er).

De 3 ETF’er gør principielt set det samme, så hvad kan gøre den ene bedre end den anden?

Følger de indekset?

Den vigtigste faktor er hvorvidt ETF’en formår at følge indekset. I dette tilfælde er det opfyldt indenfor en acceptable margen. Medmindre alle 3 ETF’er er lige dårlige til at følge indekset.

SymbolETF NavnÅTD1 uge 4 uger1 år3 år5 år
SPYSPDR S&P 500 ETF-9,2%4,1%15,3%1,6%29,3%52,4%
IVViShares Core S&P 500 ETF-9,4%4,0%15,3%1,6%29,7%52,3%
VOOVanguaard S&P 500 ETF-9,3%4,2%15,4%1,6%29,6%53,0%

Omkostninger

Et andet vigtigt punkt er udgifterne forbundet med at have ETF’en, samt den kurtage du betaler for at købe den. Her ses igen, at de 3 ETF’er lægger meget tæt på hinanden, i de årlige omkostninger i procent, hvor SPY dog skiller sig en smule ud i forhold til de andre. De er dog alle yderst fordelagtige, i forhold til hvis man selv skulle investere i de 500 selskaber.

Det kan også ses at IVV her kan være at foretrække. Den kan handles kurtagefrit på 3 forskellige platforme. Der vil være en kurtage forbundet med købet af de to andre ETF’er.

SymbolETF NavnETFdb.com KategoriOprettelseÅOPKurtagefrie platforme
SPYSPDR S&P 500 ETFLarge Cap Growth Equities22/01/19930,09%N/A
IVViShares Core S&P 500 ETFLarge Cap Growth Equities15/05/20000,04%3
VOOVanguard S&P 500 ETFLarge Cap Growth Equities09/09/20100,03%1

Beholdningen

Det tredje punkt der vil blive fremhævet, er beholdningerne i ETF’erne. Det kan ses at VOO har en anderledes vægtning end de to andre. De er dog meget ens i dette tilfælde. Hvis du har interesse for at investere i en sektor-ETF. Kan der være store forskelle på hvilke beholdninger de forskellige ETF’er har. Såfremt den komplette beholdning vil tilgås. Er det desværre en nødvendighed at købe adgang til etfdb pro (ikke noget jeg har gjort). Der kan desværre kun tilgås de 15 største beholdninger. Hvis der kigges på beholdningerne ved hjælp af gratisversionen.

SymbolETF NavnAntal Beholdninger%-del i Top 10
SPYSPDR S&P 500 ETF50625,4%
IVViShares Core S&P 500 ETF50625,3%
VOOVanguard S&P 500 ETF50425,4%

Likviditeten

Generelt gælder de samme regler som ved enkeltaktier. Det kan være en god idé at tjekke likviditet i ETF’en. For at der ikke opstår problemer i forbindelse med salg, grundet manglende købere. Dette er ikke et problem i de 3, som er blevet brugt som eksempel her. Hvis det er en mindre ETF, som f.eks. følger Penny stocks i Sydafrika. Kan der forekomme en mangel på handelen med ETF’en.

Ved investering i ETF’er, er forventningerne ikke at slå på markedet. Formålet med mange ETF’er er at følge et marked eller et indeks, og blandt andet derfor omtales ETF’er som værende lav risiko. Hvis du f.eks. investerer i en af de 3 ETF’er, som dækker det amerikanske S&P 500, skal du ikke forvente at de klarer sig bedre end indekset, dog skal du heller ikke frygte, at de klarer sig dårligere.

Der kan ved mindre ETF’er blive en forskydning af prisen på ETF’en i forhold til den niche, som den dækker. ETF’er kan på samme måde som almindelige aktier, blive overkøbt eller oversolgt, hvilket er vigtigt at være opmærksom på. Her kan RSI f.eks. bruges som indikator. Hvis du holder dig til ETF’er med en fin likviditet, skulle det dog ikke være et problem.

Manglende medbestemmelse

Hvis du som investor ikke vil støtte en virksomhed som Wells Fargo grundet moralske årsager, så er det noget, som den private investor må indfinde sig med, hvis der f.eks. er et ønske om at eksponeret mod amerikanske banker gennem en ETF.  Wells Fargo vil formentlig være at finde i samtlige ETF’er der dækker den amerikanske banksektor, eftersom det er en stor virksomheden indenfor sektoren.

Selvom investorer køber ETF’er fremfor enkeltaktier, er det ikke risikofrit, og der kan stadig opleves store udsving. Alle indeks i verden faldt grundet Coronakrisen, og langt størstedelen af alle sektorer var nede, nogle mere end andre selvfølgelig. Hvis der var eksponering gennem en ETF i f.eks. flysektoren, som blev hårdt ramt, kunne der opleves større tab end det generelle marked.

Skatteforholdene

Ved handel med ETF’er skal du også være opmærksom på skatten. I 2020 er der kommet nye regler, hvor aktiebaserede ETF’er er flyttet fra at blive beskattet som værende kapitalindkomst til nu at være aktieindkomst, såfremt de er kommet på skats positivliste. De ETF’er som ikke er aktiebaserede, og ikke er på skats positiv liste, er stadig beskattet som værende kapitalindkomst. Dette giver et ekstra område at være opmærksom på i forbindelse med årsopgørelsen.

Er din ETF Udbyttebetalende eller akkumulerende?

En sidste ting der skal tages stilling til, i forbindelse med udvælgelse af en ETF, er hvorvidt den skal være udbyttebetalende eller akkumulerende (reinvesterer midlerne). I Danmark vil de blive beskattet på samme måde, og det gør derfor ikke den store forskel. Den udbyttebetalende giver dig mulighed for at betale lagerbeskatningen med de midler, som du får udbetalt af ETF’en. Dette medfører at du skal sørge for yderligere tilkøb af ETF’er, for at udnytte renters-rente-effekten bedst muligt. Her er der muligvis en høj kurtage, da det som regel vil omhandle et mindre beløb, og derfor vil betale minimumskurtagen på den platform, som benyttes.

Den anden mulighed, er den akkumulerende ETF, som betyder det eventuelle udbytte bliver reinvesteret, så du selv er fri for at skulle foretage flere handler. Det medfører at du selv er ansvarlig for at betale skatten med dine frie midler. Det kan blandt gøres ved at skrive den forventede stigning på sin årsopgørelse, så man betaler skatten i løbet af hele året.

Det er en beslutning som 100% er op til den enkeltes situation. Der er fordele/ulemper ved begge typer af ETF’er.

Invester billigt i ETF’er med NORD, de klarer alt det hårde arbejde som f.eks. indberetning til Skat, så du bare kan slappe af.

Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan, hvis man melder sig til her.

Nord Investment

Investering indebærer risiko for tab.

Case: ETF vs. enkeltaktier

Forudsætningerne for følgende case er følgende:

 • Investeringsbeløbet er 100.000 DKK
 • Der skal investeres i S&P 500
 • Der tages udgangspunkt i prislisten på Degiro’s hjemmeside
 • Enkeltaktier vil blive repræsenteret af Amazon
 • ETF’er vil blive repræsenteret af IVV

ETF case

Ishares kurtage

Som ovenstående sammenligning illustrerer, er ETF’en meget billigere at handle gennem Degiro, da de er en af de 3 platforme, som tilbyder denne ETF gratis.

Der vil for sammenligningens skyld blive taget udgangspunkt i konkurrenters gennemsnitlige pris, som er 534,74 DKK. Det antages at prisen vil blive fordoblet ved køb for 100.000 i IVV sammenlignet med at investere for 50.000 DKK i IVV. Det er under en forudsætning at minimumskurtagen er opnået. Det betyder at kurtagen udgør en pris på over 0,5% af det samlede investeringsbeløb. Det er muligt at nedbringe kurtagen til 0,0% ved at handle igennem Degiro.

Enkeltaktie case

Degiro kurtage

Endnu engang er der en klar fordel hos Degiro, hvor det er 3,95 DKK dyrere at købe Amazon fremfor IVV. Sammenligningen tager udgangspunkt i konkurrenterne, hvor der er en gennemsnitlig pris på 390,00 DKK, hvilket udgør 0,39% af det samlede investeringsbeløb. Besparelsen er dermed på hele 0,11% samtidig med at du slipper for de årlige omkostninger, som er beskrevet længere oppe, det er dog desværre ikke helt så simpelt.

Da ETF’en dækker 506 selskaber, som vi fandt ud af tidligere, skal vi have fordelt de 100.000 DKK på 506 forskellige selskaber. Det betyder at der skal investeres 197,63 DKK i hvert enkelt selskab, hvilket kan blive svært, da en har en kurs på over 2300 USD.

For at finde frem til den teoretiske pris for at investere 197,63 i 506 selskaber, bliver der taget udgangspunkt i Nordnets priser, da de er de billigste af de konkurrenter, som er angivet i sammenligningen. De 197,63 DKK svarer til 28,61 USD hvor AT&T med en nuværende pris på 29,51 USD er den aktie, som kommer tættest på.

Nordnet kurtage USD

Nordnet har en minimumskurtage på 12 USD svarende til 82,88 DKK. Dette betyder at der drages fordel ved at investere for større beløb, i forhold til at holde omkostningerne forbundet med ens investering nede.

Med udgangspunkt i denne antagelse, vil det koste 41.937,28 DKK at investere 100.000 i S&P 500 indekset, dette svarer til en kurtage på hele 41,94%.

Opsummering på case

Medmindre du er millionær, som har en stor interesse i at skulle købe 506 aktier, med den rigtige vægtning i forhold til hvor mange procent de udgør af S&P 500, kan det ikke anbefales at købe enkeltaktier fremfor en ETF til at tracke de store indeks.

Den opmærksomme læser vil nok bemærke, at der tidligere blev nævnt noget med diversificering længere oppe, og at forskellen på 20 aktier og de 506 aktier ikke vil være store med tanke på den usystematiske risiko.

Kurtagen er 1.657,6 DKK for at købe 20 aktier. For at dette giver en tilstrækkelig diversificering, antages det at aktierne alle er indenfor forskellige sektorer, og bliver påvirket mindst muligt af hinanden. Det giver stadig en fordel ved ETF’en, hvis man kigger på omkostningerne forbundet med sin investering.

Invester billigt i ETF’er med NORD, de klarer alt det hårde arbejde som f.eks. indberetning til Skat, så du bare kan slappe af.

Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan, hvis man melder sig til her.

Nord Investment

Investering indebærer risiko for tab.

Aktiv vs. Passiv investering

Hvad er aktiv investering i denne sammenhæng?

For at gøre sammenligningen så reel som mulig, vil der her være fokus på aktive investeringsforeninger, og ikke hvordan den private investor handler aktivt.

I en aktiv investeringsforening vil der være udnævnt en porteføljemanager, som har det overordnede ansvar for foreningen. Foreningen har et hold af analytikere, som laver dybdegående analyser af de forskellige virksomheder, og forsøger at finde frem til de mest interessante virksomheder at tilføje til porteføljen. Hvis vi fortsætter med S&P 500-eksemplet, kan investeringsforeningen fokusere på at udvælge de aktier, som de tror bliver vinderne indenfor dette indeks, baseret på et teoretisk meget højt vidensniveau. Derfor kræver det også at man har en stor tiltro den porteføljemanager, som står for den aktive investeringsforening man gerne vil investere i.

Hvad er passiv investering i denne sammenhæng?

Passiv investering er i denne sammenhæng at købe en ETF, og ikke en sammensætning af en passiv enkeltaktieportefølje hos den private investor.

Den eneste forståelse der reelt set er brug for i forbindelse med passiv investering i denne sammenhæng er følgende: En ETF bliver udbudt af et firma, som står for at have den korrekte vægtning af alle aktier i et bestemt indeks, i dette tilfælde S&P 500 indekset. Du får altså alle vinderne og alle taberne med, uden at differentiere mellem hvilke der er gode og dårlige selskaber. Dette kan være en rigtig god løsning for dem, der blot ønsker at få sine penge forrentet til markedsafkastet, og f.eks. ikke er tilfredse med bankens rente.

Opsummering på aktiv vs. passiv investering

Aktive investeringsforeninger giver dig mulighed for at slå markedet over tid, hvor passiv investering igennem indeks har fokus på at følge markedsudviklingen. Aktive investeringsforeninger vil oftest have højere årlige omkostninger i procent end de passive. Der er højere risiko ved investering i de aktivt forvaltede investeringsforeninger, så selvom du har bedre mulighed for at slå markedet, er der også større sandsynlighed for, at afkastet bliver under markedsafkastet.

Performance af aktiv og passiv investering?

Den passive investering har fokus på at følge markedet. Det er muligt at investere i ETF’en IVV gennem Degiro kurtagefrit, og derefter kun har årlige omkostninger i procent på 0,04%. Derfor kan det formodes at ETF’en over tid vil performe 0,04% dårligere end markedet årligt, med det forbehold at IVV formår at følge indekset 100% korrekt.

Den aktive investering foregår gennem en aktiv forvaltet investeringsforening, som for det første skal tjene løn hjem til porteføljemanageren, og hans team af analytikere. For det andet vil der blive foretaget langt flere handler, som giver udgifter i forbindelse med køb og salg af aktier. Dette medfører en højere årlig omkostning i procent i forbindelse med aktive investeringsforeninger, hvor gennemsnitsprisen er 1,6%.

Dette betyder at den aktive investeringsforening starter hvert år med et minus på 1,56 som de skal hente hen over et år.

Betydning for din investering

Det antages at der er 10 aktive investeringsforeninger, de har alle 1 million at forvalte, og markedet gav 10% et år. Her vil de aktive investeringsforeninger i snit kun have tjent 8,4% da investeringsforeninger gennemsnitligt vil stige med 10% minus omkostninger i dette eksempel. Det er ikke muligt for alle investeringsforeninger at lave 15% hvis markedet kun er steget 10%.

Da markedet vil give de 10% i vækst, hver gang en forening tjener 1% mere, så er der en forening som tjener en 1% mindre, dette kaldes for et nulsumsspil. Derfor vil den passive investeringsstrategi gennemsnitligt slå den aktive strategi med 1,56% om året.

Der er en generel antagelse om at markedet stiger 7-8% om året, hvis vi forudsætter at det stiger 7% så vil den passive strategi gennemsnitligt give et afkast på 6,96% om året, og den aktive strategi vil give et afkast på 5,4% om året.

Invester billigt i ETF’er med NORD, de klarer alt det hårde arbejde som f.eks. indberetning til Skat, så du bare kan slappe af.

Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan, hvis man melder sig til her.

Nord Investment

Investering indebærer risiko for tab.

Case: Passive vs aktive fonde over 30 år

For at tydeliggøre den omtalte forskel, benyttes en såkaldt renters rente lommeregner, som kan findes på nettet hvis du selv vil eksperimentere med udregninger.  Den benyttes ud fra følgende forudsætninger:

Passive:

 • 100.000 DKK i startbeløb
 • Et årligt afkast på 6,96%
 • Ingen skat medregnet
 • Ikke justeret for inflation
 • Løbetid på 30 år

Aktive:

 • 100.000 DKK i startbeløb
 • Årligt afkast på 5,4%
 • Løbetid på 30 år
 • Ingen skat medregnet
 • Ikke justeret for inflation

Her giver den passive strategi en samlet porteføljeværdi efter 30 år på 752.734,51 DKK, hvorimod den aktive strategi ”kun” giver en samlet porteføljeværdi efter 30 år på 484.415,83 DKK. Det er en forskel på hele 268.318,68 DKK, hvilket svarer til 268% i afkast til forskel på de to strategier.

Det er dog vigtigt at påpege dette er en gennemsnitlig forskel. Hvis en porteføljemanager og hans team er super dygtige, kombineret med en smule held, er det ikke umuligt at slå markedet over 30 år, selvom det er meget usandsynligt.

Hvor er det muligt at investere i en ETF?

Som vi fandt ud af tidligere i artiklen, er Degiro de klart billigste at handle ved, og hvis der er et ønske om at forsøge sig med selv at handle i passive ETF’er, vil jeg anbefale at benytte deres site.

Måden hvorpå du investerer, er ligesom med en almindelig aktie. ETF’en har en kurs som flytter sig hele dagen, og den bliver styret på baggrund af udbud og efterspørgsel. Den kan derfor godt være både billigere og dyrere end den burde i forhold til det indeks den tracker, forskellen vil dog som oftest ikke være bemærkelsesværdig i en stor ETF som IVV, da der vil være en store handelsvolumen.

Hvis du ikke selv har mod på at skulle styre dine passive investeringer, så kan Nord Investments anbefales. Her koster det ved et investeringsbeløb 100.000 0,75% i årlige omkostninger i procent. For den pris vil Nord Investments klare alt i forbindelse med din passive portefølje, og du behøves ikke spekulere i om du skal tage stilling til din portefølje, før den dag du gerne vil benytte dig af dine opsparede midler.

Konklusion på ETF investering

Passiv investering gennem ETF’er har størst matematisk sandsynlighed for at give dig det bedst mulige afkast over en lang årrække. Det er dog ikke umuligt at gøre det bedre ved at købe enkeltaktier, men såfremt man ikke er millionær, vil handelsomkostningerne være forholdsvis dyre – hvis det ønskes at diversificere sin portefølje så meget som muligt for at minimere den usystematiske risiko. Dette er med forbehold for at platformen du handler på har en minimumskurtage. Dette er blandt andet ikke tilfældet på Degiro.

Omkostninger mindsker over tid det afkast, som markedet generelt giver dig. Derfor er der også det seneste årti blevet investeret løbende flere midler i de passive ETF’er. Det er muligt igennem Degiro at investere i Ishares S&P 500 ETF (IVV) uden kurtage, og med årlige omkostninger i procent på kun 0,04% hvilket holder omkostningerne forbundet med din investering helt i bund – som giver dig muligheden for det bedste afkast på sigt. Såfremt man ikke selv føler sig klar til at være ansvarlig for porteføljen, så kan en formue forvalter som Nord Investments være en glimrende mulighed, hvis man husker at holde omkostningerne forbundet med dette nede.


Kunne du lide artiklen? Overvej at tilmelde dig vores nyhedsbrev:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x