Personfradrag - Det vigtigste fradrag

Det er forskelligt fra person til person hvilke skattefradrag man har ret til. Men alle har ret til personfradraget, og det er det største fradrag i Danmark.

Det vigtigste fradrag for alle danskere bosiddende i landet, er deres personfradrag. Det var i 2020 på kr. 46.500, dog er det i 2021 på kr. 46.700. Det er vigtigt at tjekke dit personfradrag, da du skal vide hvordan dit personfradrag bruges. Du kan enten bruge det som et frikort, hovedkort eller bikort.

Frikort – til dig med en lille indkomst

Dit frikort bliver automatisk oprettet af Skat så snart du fylder 15 år (hvis du er under 18 år er det på 36.900 kr), men det er en smart idé lige at tjekke for at være sikker. At have et frikort vil sige at hele dit personfradrag bliver brugt på hele din indkomst. Dette er specielt en god idé, hvis du regner med at tjene mindre end de kr. 46.700, som ens personfradrag er på. 

Hovedkort – til dig med en indkomst

Et hovedkort skal bruges til din hovedindtægt. Det vil sige at det skal bruges der hvor du tjener mest. Har du dog mere end et job, skal du også have et bikort, da ens hovedkort kun kan bruges på ens hovedindtægt. 

Hovedkortet deler som udgangspunkt dit personfradrag ud på hele året, for at sørge for du ikke for mere eller mindre i fradrag i nogle måneder. Dette er en god idé, så din indtægtskilde ikke blive mindre i løbet af året grundet opbrugt personfradrag.

Bikort – til dig med flere indkomster

Bikortet bruges til dine sekundære indtægter, altså alle dine indtægter ud over din hovedindtægt. Det kunne f.eks. være dit fritidsjob ved siden af din SU – eller omvendt. På bikortet bliver der altid trukket skat af al din indkomst, du kan altså kun fordele dit personfradrag når du bruger dit hovedkort. 

Opsummering

Som udgangspunkt har du kun et frikort, men hvis du tjener betydeligt mere end kr. 46.500 om året, er det en god idé at få sig et hovedkort. På den måde undgår du at betale al din skat i de senere måneder på året, hvor dit frikort er brugt op. Dit bikort vil altid trække fuld skat på al din indkomst, og det bliver oprette automatisk, derfor er det ikke nødvendigt at oprette det selv.
 
For mere dybdegående information om personfradrag kig på Skats hjemmeside.

Vil du læse mere om fradrag? Her er vores liste over alle fradrag i Danmark: Liste over fradrag


Kunne du lide artiklen? Overvej at tilmelde dig vores nyhedsbrev:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x