Psykologien bag aktier

Prisen på en aktie fastsættes ud fra en balance mellem den billigste aktie der er til salg og det højeste bud på den pågældende aktie. Dette betyder altså at aktiekurser er styret af markedet. Hvilken effekt har det på dig som investor?

 

Risiko som prisfastsætter

Kurserne på aktier varierer fra dag til dag. Altså er folk fra dag til dag villige til at købe og sælge aktier til forskellige priser. Dette kan skyldes flere ting, men en af de vigtige ting er risiko. En akties risiko kan svinge fra dag til dag, da nye eksterne eller interne forhold hele tiden kan dukke op. Dette påvirker folks villighed til enten at sælge eller købe og altså den pris de vil betale eller sælge for.

Forbindelse mellem risiko og psykologi

Disse to begreber er meget tæt forbundet når der snakkes om aktieinvestering. Ofte bliver aktionærer påvirket af deres følelser når de investerer. Dette er en af de største fejl man kan begå som investor, da den ideelle investor handler 100 % rationelt. Som Warren Buffet, en af verdens mest succesfulde investorer, har sagt det: “Success in investing doesn’t correlate with IQ once you’re above the level of 25. Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing”. Det vigtigste er altså kunne kontrollere sine “lyster”, altså følelser.

De forskellige fejltyper

Der findes mange forskellige psykologiske fejltyper. En af de største er dog for stor tro på egne evner. Dette er en hel naturlig del af den menneskelige psyke, og kan f.eks. se på resultaterne af en rapport udgivet af Mark Alicke og Olyesa Govorun fra Ohio State University. Rapporten beskriver hvordan mennesket har en tendens til at tro det er bedre end gennemsnittet, mens det i realiteten ikke tilfældet. I investeringsverdenen ses dette ofte ved folk der tror de kan “cherrypicke” de helt rigtige aktier. Dette er en rigtig svær kunst at mestre, og ender oftest med at koste investoren mange penge.

Andre artiklerAnbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x