Skattesatser i Danmark

Progressiv skat, hvad er nu det?

Skattesatser bliver i Danmark beregnet progressivt. Progressiv skat betyder at du godt kan betale forskellig skat, på forskellige dele af din indkomst. Med progressiv skat vil du altid betale mere på din sidste tjente krone, end din første. Hvis der nu f.eks. topskatten begynder ved kr. 531.000, så vil du altså kun betale topskat på penge du tjener over kr. 531.000. På grund af dette, vil du aldrig kunne få mindre ind på bankbogen, ved at få lønforhøjelse.

Artiklen fortsættes under reklamen

Skattesatser for personlig indkomst i Danmark

I følgende afsnit vil vi gennemgå de vigtige skattesatser at have styr på i Danmark. Tallene er gennemsnit, da nogle af dem variere fra kommune til kommune.

Den første og mest central er kommuneskat, den variere fra kommune til kommune, men gennemsnittet er på 24,95%. Alle skal betale kommuneskat, de hvis de ikke bruger deres frikort

En anden skat alle også skal betale, er bundskat, den ligger på 15%, og den bliver lagt oveni kommuneskatten. Det er af den grund at de fleste danskere betaler omkring 40% i skat (Eksklusiv arbejdsmarkedsbidrag). 

Arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) er en skat, som alle der har et job betaler. Det ligger fast på 8%, og man ikke bruge sit frikort for at undgå at betale denne skat. Arbejdsmarkedsbidrag er det første man betaler skat af, og så det man har tilbage bagefter, er det man betaler sine andre skatter af. Arbejdsmarkedsbidraget går til jobcentrerne og andre institutioner til folk uden arbejde. 

Den kontroversielle skattesats topskat ligger på 15%. Man skal kun betale topskat hvis man tjener over kr. 531.000 (513.400 i 2019). Som nævnt tidligere, så betaler man kun topskat på det beløb der overstige de kr. 531.000. Det vil sige at hvis du tjener 600.000 (efter AM-bidrag), så skal du kun betale topskat af kr. 69.000. 

Kirkeskat er noget alle dansker betaler, hvis de er medlem af folkekirken. Kirkeskatten ligger på 0,67%. Du kan undgå at betale kirkeskat, hvis du melder dig ud af folkekirken, læs mere her.

Skatteloftet for personlig indkomst ligger på 52,06%. Dette er det højeste man kan betale i Danmark. Dog medregnes AM-bidrag ikke i denne udregning. Hvis din samlede personlige skat ender med at blive højere end dette tal pga. topskat, skal du ikke betale det over 52,06% i skat.

Skattesatser for kapitalindkomst i Danmark

Kapitalindkomst er i Danmark beskattet separat fra din personlige indkomst. Beskatningen på kapitalindkomst strækker sig fra 27% til 42%. Man betaler kun 27% op til en positiv kapitalindkomst på kr. 45.800. Hvis den overskrider de kr. 45.800, skal man betale 42% i skat af det tjente beløb. Disse beløb kan ligges sammen med ens ægtefælles kapitalindkomst. Dvs. at hvis ens ægtefælde taber penge på aktier, kan de modregnes mod ens egen gevinst. 

Opsumering af alle satser under reklamen

Skattesatser for aktieindkomst i Danmark

Aktieindkomst er i Danmark beskattet separat fra din personlige indkomst. Beskatningen på aktieindkomst strækker sig fra 27% til 42%. Man betaler kun 27% op til en positiv aktieindkomst på kr. 55.300. Hvis den overskrider de kr. 55.300, skal man betale 42% i skat af det tjente beløb over dette beløb.

Opsumering af alle satser under reklamen

Opsummering

Danmark er et af de lande i verden, med den mest simple skattelov. Dog kan den stadig være svær at forstå, så vi har lavet en opsummering på alle satserne:

  • Gennemsnitlig kommuneskat: 24,95%
  • Bundskat: 15%
  • AM-Bidrag: 8%
  • Topskat: 15% over kr. 531.000
  • Kirkeskat: 0,67%
  • Skatteloft: 52,06%
  • Kapitalindkomst: 27% (42% over kr. 45.800)
  • Aktieindkomst: 27% (42% over kr. 55.300)

Sige nej til bonus?

I USA har de også progressiv skat, men det er ikke alle der ved, hvad det er for en størrelse.

En gruppe medarbejdere hos en stor virksomhed, sagde nej til en bonus, fordi de mente at det ville putte dem i en højere skattesats. De troede at de var klogere end deres chef. 

Chefen grinte hele vejen til banken.

* Alle skattesatser i denne artikel er vejledende, og de officielle satser kan blive fundet her

Kilder: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2035568Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tanker - læg en kommentar!x
()
x