Coronakrisen: Nedturen øger opturen!

De store fald på aktiemarkederne, er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Historisk og matematisk har vi en større stigning i vente desto mere aktiemarkedet falder.

Aktiemarkederne falder kraftigt for tiden, og mange investorer er bekymrede for sine investeringer. For den tålmodige og langsigtede investor, kan der i sådant marked være gode penge at hente.

Vi ved historisk og matematisk at et fald på aktiemarkedet er en opkøbsmulighed, men mange investorer spørger sig selv: ”Hvornår er bunden nået?” Det er svært at svare på, og som Warren Buffet siger, kan man ikke time markedet. I stedet kan vi forholde os til gode solide facts og tænke langsigtet fremfor at forsøge at time markedet.

Optur i vente

Matematikken fortæller tydeligt, hvordan at fald på aktiemarkedet kan øge opturen. Som nedenstående billede illustrerer, skal markedet stige endnu flere procent for at komme tilbage til samme udgangskurs, desto mere markedet falder.

Percentage lossPercentage to rise to break even
10
11
2025
3043
4067
50100
60150
70233
80400
90900
999900

Hvis vi tager S&P 500 som eksempel, har indekset været nede med over 30% siden toppen den 19. februar 2020. Havde du købt hvor indekset var nede med over 30%, ville der dermed være en stigning på over 43% for at komme tilbage til toppen. Stigningen forudsætter selvfølgelig at indekset vender tilbage til toppen, og her kommer historien ind i billedet.

Det historiske fortæller nemlig at aktiemarkedet vil komme tilbage – måske ikke lige nu, men over tid.

Et andet eksempel er IT-boblen, hvor investorerne verden over smed penge efter IT-selskaber, uanset om selskaberne havde vist en evne til at tjene penge eller ej, da de var overbeviste om, at IT var fremtiden. Da det gik op for investorerne at aktierne var alt for højt prissat, styrtdykkede aktiemarkederne.

S&P 500 fandt i slutningen af august 2000 en top omkring niveau 1520. I september 2002 var bunden nået med et fald på omkring 48% siden toppen. Indekset nåede faktisk tilbage til niveau 1520 inden finanskrisen, og købte man dermed omkring bunden, kunne man igen få et afkast på omkring 100%. Ved IT-boblen tog det dog 4,5 år før markedet var tilbage på toppen efter bunden var nået.

Om der igen skal gå omkring 4 år, før S&P 500 er tilbage på toppen fra februar 2020, er et godt spørgsmål. En ting er sikkert: På bagsiden af nedturen, gemmer sig en optur.

Læs også: Bedste amerikanske udbytteaktier


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x