Det gør du, når aktierne falder

Mange folk spørger tit sig selv hvad de skal gøre, når aktiemarkedet er i frit fald. Det er et meget godt spørgsmål, da det er noget man ikke tænker over før man står i situationen. I denne artikel vil jeg give dig nogle gode tips til, hvad du skal gøre, når dine aktier er i frit fald.

For tiden er aktiemarkedet meget ustabilt, og dette har motiveret denne artikel, men den vil tage et lidt mere generelt fokus end blot på den seneste tid. Disse råd vil kunne bruges under ethvert aktiefald, så hav dette in mente, når du læser artiklen.

Gør dette inden du sælger

En typisk fejl man begår i en krise er at sælge sine aktier i frygt. Dette er næsten altid en fejl, da det er følelserne der driver beslutningen frem for tal. Dette er i mine øjne en meget stor og unødvendig fejl.

Jeg er personligt meget eksponeret overfor en enkelt aktie, som er faldet 46 % siden sin højde tidligere på året. Man kan godt blive lidt vemodig når man ser dette, men der er en meget simpel grund til, at jeg egentlig er ligeglad. Denne grund er, at INTET fundmentalt har ændret sig, og jeg mener stadig, at denne virksomhed er en rigtig god investering. Derfor kan jeg læne mig op ad tallene uden at være skuffet over den nuværende aktiekurs.

Da markedet begyndte at falde, lavede jeg en udregning over hvad jeg mente, virksomheden burde være værd, og derefter forblev jeg sikker på, at mine aktier ikke skulle sælges.

Tvært imod har jeg flyttet min formue rundt, så jeg har kunnet købe endnu flere aktier – de er trods alt på tilbud.

Derudover er jeg begyndt at flytte penge ind i andre typer investeringer, som jeg bedømmer er mere stabile end aktier. Et eksempel er her, at jeg er begyndt at investere i lån gennem Kameo, da de lån man kan investere i er dækket af værdier, og dermed er risikoen markant mindre end ved aktier. Du kan tilmelde dig Kameo her og prøve det selv:

Se det som en mulighed

Jeg ved godt, at det er helt vildt træls at se sine aktier blive mindre værd, og jeg har også selv skulle overbevise mig selv om, at det ikke betyder så meget som det føles som.

I stedet for at se disse fald i prisen som en dårlig ting, så skal du i stedet se det som en mulighed. Alle de aktier du elsker er nu på tilbud, og det er nu du skal handle ind. Dette er også en af grundene til, at det altid er en god idé at have penge stående på kontoen, fordi så er du altid klar til at købe, hvis en god mulighed skulle opstå.

Sådan en mulighed var der f.eks. også i marts 2020, hvor coronakrisen forårsagede et stort kursfald, som hurtigt blev indhentet igen. Havde du købt efter faldet, havde du kunne tjene mange penge, ved bare at være sikker i dine beslutninger.

Lad være med at investere, hvad du ikke kan undvære i 10+ år

Hvis du investere for mange penge i aktiemarkedet, kan du opleve, at du kan blive nødsaget til at sælge på dårlige tidspunkter. Hvis du er tvunget til at sælge under en krise, så kan du gå glip af ekstremt store muligheder, du havde haft, hvis du bare havde ventet et par år uden at sælge.

Derfor anbefaler jeg på det kraftigste, at du undgår at investere penge du ikke kan undvære de næste 10 år.

Personligt er alle mine investeringer også altid med en tidshorisont på mindst 10 år. Dette betyder ikke, at jeg ikke kunne finde på at sælge før, det betyder bare, at jeg ikke behøver.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Lad være med at investere med lånte penge.

Overordnet set har jeg ikke noget imod at investere med lånte penge, men det bliver et problem, når dette kan tvinge en til at sælge. Dette sker typisk, når man låner penge gennem en investeringsplatform, som så kræver at man betaler noget af sin gæld af, når aktiekurserne falder.

Hvis du bliver tvunget af din investeringsplatform til at sælge, så kan dette gå ud over dit langsigtede afkast, da du kan blive nødt til, at sælge på et meget dårligt tidspunkt.

Derudover ændrer likviditetskravene sig muligvis på den aktie du har lånt penge til at handle med, og dette kan også tvinge dig til at sælge dine aktier.

Personligt har jeg før lånt penge for at investere, men dette har været penge som jeg kunne administerere uden at min långiver vidste hvad der skete med dem. Dette betyder altså, at jeg aldrig kunne ende i en situation, hvor jeg var tvunget til at sælge.

Jeg håber du kunne bruge disse tips til når aktierne falder, og at du lærte noget af dem. Hvis du er på udkig efter en investering, som er mere sikker end aktier, så kunne crowdlending gennem danske Kameo evt. være en god idé. Her er det gennemsnitlige afkast på 9,07 %, og du slår altså det gennemsnitlige marked. Du kan prøve det her:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
2 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
Villads Claes
Villads Claes
17. marts 2021 17:17

Tusinde tak for din gode blog. Jeg lærer meget af dine erfaringer og dine oplæg er skrevet i et let og forståeligt sprog. Jeg vil gerne give dig et tip om en lille stavefejl du har lavet, som er vildt uskyldig og nem at lave om på. Du skriver “behøves” et sted hvor du skal skrive “behøver”. Her er en huskeregel: skift ordet ud med “dræber/dræbes”. Så bliver sætningen “jeg dræbes”, hvilket betyder at NOGEN dræber DIG. Hvis der stod “jeg dræber” så betyder det, at det er noget DU gør. Håber du bliver ved med at skrive gode indlæg… Læs mere »

Snipaste_2021-03-17_17-15-00.png
2
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x