Hvorfor vente? – Start investeringseventyret mens du er ung!

Fordelene er store, hvis du investerer som ung. Ikke nok med, at det giver muligheder strategisk, så giver det også erfaring du kan gøre brug af senere i livet.

Gæsteindlæg: Skrevet af Mikkel Petersen & Jonas Jakobsen.

Aktier er for mange unge et indviklet og uoverskueligt emne, hvilket vi synes er ærgerligt. Desuden er midlerne som ung ikke store, og ens venner har højst sandsynligt ikke samme interesse. Dette skal dog ikke sætte en stopper for at starte investeringseventyret, mens du er ung.

Vi er blandt de unge, som investerer vores penge i aktier. Selvom vi bruger meget tid på at pleje vores egne porteføljer, finder vi også stor glæde i at inspirere og motivere andre unge til at starte investeringseventyret. Dette gør vi blandt andet gennem vores Facebook-gruppe Unge Investorer, hvor vi dagligt debatterer og diskuterer investering med ligesindede.

Jonas købte sine første aktier som 12-årig

Jeg fandt meget tidligt ud af, at aktier er min helt store interesse og hobby. Da jeg var 12 år gammel, købte jeg mine første aktier, og det er pudsigt nok også de aktier jeg købte dengang, som har givet mig det største afkast i dag.

Dette kan være med til at beskrive, at de aktier som du har længst tid, også er dem som stiger mest. Her har vi unge en stor fordel på markedet, som ingen ældre har. Unge har nemlig en forlænget tidshorisont, og kan have en tidshorisont på helt op til 50-60 år. Når ens tidshorisont er lang, kan renters-rente-effekten udnyttes, ligegyldigt hvor mange penge du har at investere for. Pointen med renters-rente-effekten er, at du tjener penge, på de penge du har tjent, og da man som ung har flere år at investere i, kan der tjenes flere penge på ens afkast.

Som grafen i bunden illustrerer, vokser porteføljen mere eksponentielt jo før du begynder. Dette er grundet renters-rente-effekten. Grafen viser en portefølje, som har et startbeløb på kun 2.500 kroner og derefter en månedlig indbetaling på blot 500 kroner. Det årlige afkast er sat til 7%, da det er det såkaldte gennemsnitlige markedsafkast. Der er dog også mulighed for at slå markedsafkastet, hvilket fører os hen til endnu en fordel, man har som ung.

Når man er ung, har man mere tid til at sætte sig ind i markedet, end man har når karrieren er startet, har børn, hus, have osv. Derfor kan man som ung benytte tiden til at eksperimentere, lære og få erfaringen, ligegyldigt om det er for småpenge – eller for den sags skyld ingen penge

Mikkel startede for 0 kroner

Jeg begyndte som 15-årig med at eksperimentere og investere for fiktive penge. Dette var for mig en god måde at lære markedet at kende, samtidig med at det var gratis. Dog er der stor forskel på at handle for fiktive og rigtige penge, idet man som regel vil tage en større risiko når det er fiktive penge.

Netop risiko er en vigtig del af ens investeringsprofil, og problemet med mange unge og generelt nye investorer er, at man ikke overvejer ens investeringsprofil inden man springer ud i sine investeringer. Er ens investeringsprofil fastlagt, er det hurtigt at komme i gang, hurtigt at få vejledning og generelt meget mere overskueligt at starte, da en investeringsprofil altid vil afgrænse markedet.

En investeringsprofil består som udgangspunkt af din risiko, tidshorisont og hvorledes du vil investere aktivt eller passivt. Er dette på plads, er du allerede et skridt tættere på at kunne lave din første investering.

Kom i gang mens du er ung

Så hvis du sidder som ung, og føler dig lidt usikker på investering, skal det ikke sætte en stopper for dig. Det behøver ikke være indviklet. Er du i tvivl om hvorledes din investeringsprofil skal være, eller hvad skridtet efter du har opsat din investeringsprofil er, kan du altid stille dine spørgsmål i Aktieporteføljen eller Unge Investorer. Det vil være ærgerligt at gå glip af de store fordele man har som ung investor.

Her er ikke indregnet gebyrer og skatteforhold
Her er ikke indregnet gebyrer og skatteforhold

Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x