Novo Nordisk – Aktiemarkedets rygrad

Novo Nordisk er Danmarks største virksomhed målt på markedsværdi. Dette er de blevet, da de i mange år har været på forkant med nytænkende medicin, inden for diabetes, fedme, åreforkalkning, hæmofili og vækstlidelser.

Endvidere har Novo Nordisk annonceret et gennembrud med Victoza, som har vist sig at kunne udsætte demens. Dette gennembrud sendte deres kurs i top, til en evaluering på over 1 billion kroner (12 nuller). De er herefter dog faldet til et mere overskueligt niveau på ca. 800 mia. kroner, dette skyldes både corona og en mindre begejstring for demens-udmeldelsen.

Novo Nordisks udbytte

Novo Nordisk har i mange år leveret et sundt voksende udbytte. De er en af de danske aktier, som er tættest på at være en såkaldt aristokrataktie. Altså, at udbyttet er steget hvert år i mere end 25 år. Der har dog været enkelte smuttere, som ikke muliggjorde denne præstation.

Novo Nordisks udbytteprocent er på 2,5%, hvilket ligger over normalen for virksomheden. Dette er grundet den faldende aktiekurs, som jo selvfølgelig gør udbytteprocenten højere.

Du kan se en oversigt over deres udbytte de sidste 5 år her:

Novo Nordisks udbytte de sidste 5 år

Udbytte (DKK)Payout-ratioYield % ultimokurs
20198.3550.5%2,16%
20188.1550.6%2,74%
20177.8550.4%2,35%
20167.6050.2%2,98%
20156.4046.6%1,60%

Novo Nordisks kurstriggere

Der er en række begivenheder, som kunne være kurstriggere for Novo Nordisk i fremtiden. Det er vigtigt som aktiv aktionær i Novo Nordisk, at holde øje med disse, så du ved hvad du skal gøre.

Positive nyheder om Victoza

Hvis aktionærerne får nyheder om medicinen Victoza, om at medicinen definitivt virker mod demens, skaber det en ekstraordinær mulighed for Novo Nordisk.

Det er sikkert, at dette ville forårsage en positiv kursudvikling for virksomheden. Demens er trods alt en meget normal og skræmmende sygdom, som man kunne tjene millarder på at bekæmpe.

Kommer der mod forventning, negative nyheder om Victozas effekt som demensmedicin, vil det have en markant negativ påvirkning på Novo Nordisks aktie.

Nyheder omkring andet medicin

Novo Nordisk har konstant medicin i udvikling, som skal godkendes. Alt medicin skal godkendes af diverse landes sundhedsmyndigheder. Hvis en profitabel medicinen bliver godkendt, er det naturligvis en kurstrigger i den rigtige retning.

Alt Novo Nordisks medicin skal igennem en hvis procedure, for at blive godkendt. Novo Nordisk har en overskuelig oversigt over alt medicinen på denne rejse på deres hjemmeside.

Information om Novo Nordisks aktie

Det er vigtigt at have styr på alle faktaene omkring en aktie man køber. Derfor har vi inkluderet denne sektion, så du kan få svar på de spørgsmål du nu skulle have.

Novo Nordisks aktie er delt op i a- og b-aktier. B-aktien er den såkaldte omsætningsaktie, altså den aktie ment til hyppig handel på Børsen. Derudover har b-aktien 1 stemme, og a-aktien har 10 stemmer ved bestyrelsesmøder.

Vi har samlet de vigtigste nøgletal omkring Novo Nordisks aktie i denne tabel:

NøgletalNovo Nordisk
Price/earnings25,84
Price/sales8,26
Price/book17,27
Egenkapitalsforrentning76
Overskudsgrad34,5%
Afkast 1 år28,5%
Omsætningsvækst (3 års gns.)1,19%

Her kan det ses at Novo Nordisks p/e-værdi er høj, så der er store forventninger til medicinalvirksomheden i fremtiden. P/e-værdier er typisk høje, når folk forventer at en aktie vil have positiv vækst i fremtiden.

Novo Nordisk har en sund overskudsgrad, og deres vækst i omsætning har været middelmådig. Novo Nordisks vækst i omsætning på kun 1,19% pr. år i gennemsnit de sidste tre år, er på den lille side i forhold til lignende virksomheder.

Konklusion

Novo Nordisk er en sund forretning, med en solidt udbytte. De har mange spændende produkter i deres pipeline, som man som investor kan vente spændt på. Hvis du er på udkig efter en solid aktie med gode fremtidsudsigter, er Novo Nordisk måske noget for dig.

Husk på at investering medfører risiko for tab, og vi anbefaler ikke Novo Nordisk.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x