Realisations- og lagerbeskatning

Hvad er realisationsbeskatning?

Handler du enkeltaktier vil du blive beskattet efter realiseringsprincippet, hvor mindre du handler gennem Aktiesparekontoen. Realiseringsprincippet bygger på at du først betaler skat når du realiserer – dvs. sælger. Du kan i princippet holde en aktie i 40 år, og ikke have betalt skat endnu.

Eksempel på realisationsbeskatning

Vi forestiller os, at du har investeret 100.000 kroner i Genmab, og vælger at sælge med 80% afkast og dermed har et afkast på 80.000 kroner.

Af dette afkast betaler du af de første 55.300 kroner 27% til skat, da dette er progressionsgrænsen i 2020. Af det resterende afkast, på 24.700 kroner, betales der 42% til skat. Regnestykket er dermed således:

(55.300*0,27)+(24.700*0,42)=25.305

Dermed betaler du 25.305 kroner til skat, og har et afkast efter skat på 54.695 kroner.

Hvad er lagerbeskatning?

Har du aktiver som beskattes efter lagerprincippet, vil du blive beskattet årligt, ligegyldigt om du har realiseret eller ej. Investeringer på Aktiesparekontoen er lagerbeskattet, hvilket er en væsentlig ulempe på den, og fraholder mange fra at benytte den. Alle ETF’er er også lagerbeskattede, hvilket har resulteret i at mange benytter Aktiesparekontoen til at handle ETF’er, da de i forvejen er lagerbeskattede.

Eksempel på lagerbeskatning

Vi forestiller os, at du har investeret 100.000 kroner i en ETF på Skats positivliste. Da ETF’en er placeret på Skats positivliste, benyttes de samme procentsatser som i eksemplet med realisationsbeskatning. I dette tilfælde betales det bare årligt.

Efter et år har du fået et afkast på 10%, hvilket vil sige at dit afkast er på 10.000 kroner. Dermed betaler du i det år 2.700 kroner til skat, selvom du ikke har solgt.

Hvad er bedst?

Isoleret set vil de fleste foretrække at blive realisationsbeskattet for at udsætte skatten. Dog vil Aktiesparekontoen i nærmest alle tilfælde være billigst grundet den lave skatteprocent på 17%. Hvis vi sammenligner realisationsbeskatning og lagerbeskatning udenfor Aktiesparekontoen, vil realisationsbeskatning være billigst isoleret set. Mange foretrækker realisationsbeskattede investeringer, da de så udsætter skatten og det er billigst, men det er også værd at huske omkostningerne.

De lagerbeskattede ETF’er skiller sig ud med deres lave omkostninger, som i mange tilfælde kan mere end udligne de skattemæssige besparelser, de realisationsbeskattede aktiver har. Medregnes både omkostninger og skat kan ETF’er, som er lagerbeskattet, sagtens være billigere end investeringsforeninger som er realisationsbeskattet.

I sidste ende vil vi vurdere, at det i højere grad omhandler præferencer ift. at betale skatten løbende eller ved salg. Beskattes du efter lagerprincippet skal du løbende have kapital til at dække skatten, mens du ved realiseringsprincippet får kapital idet du sælger til at betale skatten.

Vores råd er derfor først og fremmest at tænke over, om du vil betale skatten løbende eller ved salg, og lad være med at tænke så meget over hvad der er billigst.

Skats positivliste

Skats hjemmeside er der en liste over investeringsselskaber, der har oplyst Skatteforvaltningen om, at de er aktiebaserede. Listen oplyser IKKE hvorvidt de er realisationsbeskattet eller lagerbeskattet, men om de er beskattet som aktieindkomst eller kapitalindkomst.

Der er desværre flere som har misforstået listens betydning, og forstået det som at listen oplyser hvorvidt fondene er lagerbeskattet eller ej. Listen viser om fonden er beskattet som aktieindkomst eller kapitalindkomst. Er fonden på listen bliver den beskattet som aktieindkomst, dvs. med samme procentsatser som enkeltaktier. Alle ETF’er er som sagt lagerbeskattet.

Forudsætningerne for at komme på listen er at selskabet er aktiebaseret, hvilket betyder at mindst halvdelen af porteføljen skal være investeret i aktier.

Invester billigt i ETF’er med NORD, de klarer alt det hårde arbejde som f.eks. indberetning til Skat, så du bare kan slappe af.

Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan.

Nord Investment

Investering indebærer risiko for tab.

Hvilke fonde er realisationsbeskattet?

For at en fond er realisationsbeskattet skal den være distribuerende, dvs. udbetale udbytte. Derudover skal det være en dansk investeringsforening, så det kunne f.eks. være Sparindex. Mange investorer har Sparindex på sin månedsopsparing grundet netop dette. På Nordnets månedsopsparing kan du vælge mellem disse 4 fonde, som alle er realisationsbeskattede:

NavnÅrlig omkostningUdbytte i kr. 2019 Største beholdning (andel af porteføljen)Nuværende kurs
Sparindex Globale Akt Min Risk KL0,59%6,4 kr.Newmont Corp (2,5%)137
Sparindex Emerging Markets KL0,84%1,9 kr.Alibaba (6,8%)118,75
Sparindex DJSI World KL0,59%4,6 kr.Microsoft Corp (13,8%)157,3
Sparindex OMX C25 KL0,58%5,4 kr.Novo Nordisk (17%)240,8

Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x