Hvad er EPS? (Resultat per aktie)

Når man kigger på regnskaber, ser man tit begreberne “EPS” og “Resultat per aktie”, men hvad betyder de egentlig? Det vil jeg udligne i denne artikel.

Hvad er EPS?

EPS står for “earnings per share” hvilket på dansk er “resultat per aktie”. Dette tal viser en virksomheds resultat efter skat for hver aktie virksomheden har udstedet.

Hvis en virksomhed tjener 500 kroner efter skat og har 200 aktier, så vil virksomhedens EPS eller resultat per aktie være på 2,5 kroner. På denne måde kan du altså se hvor mange penge en virksomhed tjener for hver aktie.

Du kan se hvordan EPS beregnes her:

Resultat efter skat divideret med antal aktier giver EPS (earnings per share)
Resultat efter skat divideret med antal aktier giver EPS (earnings per share)

Hvis du vil udregne en virksomheds EPS skal du altså finde deres resultat efter skat og så dividere denne værdi med antallet af aktier virksomheden har.

Her er et par eksempler:

  • En virksomhed tjente i år 20.000.000 kr., men den har kun 100 aktier. 20.000.000 divideret med 100 giver 20.000 kr. i fortjeneste pr. aktier og dette er dermed virksomhedens EPS.
  • En anden virksomhed tjente også 20.000.000 kr., men denne virksomhed havde 1.000.000.000 (1 mia.) aktier. Dette store antal aktier forårsager, at virksomhedens EPS lander på kun 0,02 kr.

Som du kan se, kan værdien altså svinge kraftigt alt afhængigt af, hvor mange aktier en virksomhed har.

Dette er også selvom at virksomhedens resultat efter skal er på det samme beløb. Det er derfor meget vigtigt, at du ikke kun kigger på EPS, når du vurderer en virksomhed. Sørg også for at sammenligne EPS med aktiekursen og eventuelt også andre nøgletal såsom P/E-værdi og andre fundamentale analyseværktøjer.

Men hvad er formålet med EPS?

Formålet med EPS

EPS er et meget relevant nøgletal for investorer, der investerer efter fundamentale principper. Dette er fordi tallet gør det nemt at se, hvordan aktiekursen ligger i relation til hvordan virksomheden klarer sig rent økonomisk. Hvis en virksomhed du undersøger har en EPS på 5 kr. og en aktiekurs på 20 kr., så ved du, at virksomheden tjener hele sin værdi indenfor de næste 4 år (hvis den ikke vækster). Dette kunne være et godt praj om, at du måske skulle investere i virksomheden,

Hvis en virksomhed er i høj vækst, så kan den godt have en lav EPS og samtidig en høj aktiekurs, da værdien forventes at stige i fremtiden. Omvendt vil en virksomhed med en negativ forventet vækst være værdisat lavt i forhold til dennes EPS.

Du kan også bruge earnings per share’s relation til aktiekurser til at udlede, om aktiemarkedet er optimistisk eller om det der er pessimistisk. Hvis den gennemsnitlige EPS er lav sammenlignet med aktiekurserne, så er du i et optimistisk marked, og hvis omvendt den er høj sammenlignet med aktiekurserne er du i et pessimistisk marked.

Relation til P/E

P/E eller price/earnings viser hvor meget en virksomhed er værdisat for hver krone den tjener. Denne værdi kan findes ved at dividere en virksomheds aktiekurs med dens EPS. Formlen ser således sådan ud:

Aktiekurs divideret med EPS giver P/E
Sådan beregnes P/E vha. aktiekursen og EPS

Dette vil altså sige, at en højere EPS giver en lavere P/E, og en lavere EPS giver en højere P/E. Dette er fordi, en virksomhed dermed tjener mindre for hver aktie, hvilket forårsager, at værdisætningen bliver højere set i forhold til overskuddet.

“Price” bliver altså højere i forhold til “earnings” når EPS falder, så P/E stiger.

Og ligeledes bliver “Price” bliver mindre i forhold til “earnings” når EPS stiger, så P/E falder.

Oversigt over forskellige virksomheders EPS

For at give et fingerpeg om, hvordan EPS ligger for nogle forskellige virksomheder, kan du her se en oversigt over, hvordan forskellige virksomheders EPS ligger.

Husk på at du aldrig kan vurdere på udelukkende EPS, da nøgletallet skal sammenlignes med aktiekursen for at være sammenlignelig.

VirksomhedEPSAktiekurs
Danske Bank4,70 kr. 123,50 kr.
Royal Unibrew24,10 kr.720,00 kr.
Novo Nordisk18,10 kr.449,25 kr.
Coca Cola1,79 USD.53,68 USD.
Bank of America1,87 USD.39,15 USD.
Tesla0,64 USD.739,78 USD.

Dataene for EPS er fra 2020 og aktiekursen er fra 17-04-2021

Har du nogle spørgsmål til EPS? Skriv endelig en kommentar nedenfor.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x