Hvad er diversificering og hvorfor er det vigtigt?

Diversificering er et andet ord for risikospredning. På aktiemarkedet er det især inden for forskellige sektorer samt geografi. Det kan dog også være forskellige investeringsområder såsom kryptovalutaer, obligationer, crowdlending osv.

Diversificering er ikke noget alle private investorer tænker over, dog er diversificering vigtigt, hvis du ønsker en afbalanceret portefølje med en minimeret risiko.

Én aktie i porteføljen?!

Undersøgelser viser, at mange danskere blot har en aktie i porteføljen. Dette betyder, at ligegyldigt hvilket selskab som er i porteføljen, er porteføljen meget risikofyldt. Dette skyldes, at selskabs- og sektorspecifikke nyheder rammer hele din portefølje, og der vil ikke være andet til at opveje en eventuel nedtur.

Selvom mange danskere blot har en aktie i porteføljen, er diversificering og risikospredning alligevel blevet mere populært hos investorer. Statistik viser nemlig, at der de seneste år er blevet investeret mange flere midler i ETF’er. ETF’er er en nem og overskuelig måde at blive diversificeret. Gennem én investering, kan du være spredt ud over mange hundrede virksomheder i flere forskellige sektorer.

Du kan læse mere om ETF’er her.

Der er ikke som sådan defineret et antal af aktier eller sektorer for, hvornår din portefølje er tilstrækkeligt diversificeret. Det er en subjektiv vurdering, og teamet bag Dinfo.dk vurderer at den bedste løsning til diversificering er gennem ETF-investering.

Invester billigt i ETF’er med NORD, de klarer alt det hårde arbejde som f.eks. indberetning til Skat, så du bare kan slappe af.

Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan, hvis man melder sig til her.

Nord Investment

Investering indebærer risiko for tab.

Geografisk diversificering

En optimalt diversificeret portefølje, har også aktiver forskellige steder i verden. Som det fremgår af følgende graf, er der en væsentlig forskel på hvordan aktierne svinger geografisk. I grafen ses en sammenligning mellem det danske C20-indeks og to af verdens mest omtalte indeks. S&P 500 er et indeks bestående af de 500 største amerikanske virksomheder og MSCI World er et globalt indeks med over 1.600 aktier.

indeks sammenligning

I Danmark har aktierne altså haft andre udsving, end de har andre steder i verden. En portefølje alene bestående af danske aktier, ligegyldigt hvor mange, er ikke geografisk godt diversificeret.

Branche diversificering

Diversificering er ikke kun vigtigt inden for geografi, det er også vigtigt inden for brancher. Lad os starte med et eksempel:

Du ejer et par aktier i flyindustrien som i mange år har boomet, og du elsker dine aktier så du køber flere og flere i flyindustrien. I 2020 har du købt så mange aktier i flyindustrien at de udgør hele 70 % af dit portefølje. Du tænkte at flyrejser kun blive blive flere, og du kunne ikke se nogle faretegn. 

Så ramte coronakrisen, og dit portefølje er du faldet over 50 % i værdi.

Dette er et glimrende eksempel på at diversificering inden for de brancher man investere i er meget vigtigt. Selvom man er begejstret for en specifik branche, så lad være med at gå all-in i den. Man ved aldrig hvornår en branche bliver vendt på hovedet af ny teknologi, en sundhedskrise eller noget tredje.

Vores klare anbefaling er at holde specifikke brancher under en tredjedel af størrelsen på dit portefølje. Dette er for at sikre at du ikke er overeksponeret overfor en specifik branche.

Hvis du synes der er meget arbejde i det her diversificering, så har vi en klar anbefaling til dig: Lad en anden stå for det. Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan, som de vil hjælpe dig med at investere efter. Nord investments diversificere dine investeringer for dig, så du trygt kan regne med at følge væksten i market.

Hvordan bliver du godt diversificeret?

Som sagt, er der ikke et objektivt svar på hvornår din portefølje er tilstrækkeligt diversificeret, det er en personlig opgørelse.

Mange diversificeres gennem ETF’er, men hvordan investerer du så i ETF’er med henblik på også at blive geografisk diversificeret?

Nogle påstår, at én ETF er nok, hvilket der også sagtens kan argumenteres for. Hvis du føler en ETF er nok til dig, vil det være mest optimalt at købe en global fond. En global fond vil øge diversificeringen sammenlignet med en ETF der følger C25.

Du kan også maksimere din diversificering ved at købe forskellige ETF’er. Dette kan f.eks. være ved at købe en ETF som følger C25, Emerging Markets og S&P 500 eller MSCI World. Ved at investere i disse 3, er du geografisk diversificeret i Danmark, i udviklingslandene samt i USA og globalt.

Invester billigt i ETF’er med NORD, de klarer alt det hårde arbejde som f.eks. indberetning til Skat, så du bare kan slappe af.

Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan, hvis man melder sig til her.

Nord Investment

Investering indebærer risiko for tab.


Kan du ikke få nok af udbytteaktier? Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x