Hvad er diversificering og hvor vigtigt er det?

Diversificering er et andet ord for risikospredning. På aktiemarkedet er det især inden for forskellige sektorer samt geografi. Lær alt om diversificering og om det er en god idé i denne artikel.

Diversificering er ikke noget alle private investorer tænker over, dog er diversificering vigtigt, hvis du ønsker en afbalanceret portefølje med en minimeret risiko.

Kun en aktie i porteføljen?

Undersøgelser viser, at mange danskere blot har en aktie i porteføljen. Dette betyder, at ligegyldigt hvilket selskab som er i porteføljen, er porteføljen meget risikofyldt. Dette skyldes, at selskabs- og sektorspecifikke nyheder rammer hele din portefølje, og der vil ikke være andet til at opveje en eventuel nedtur. Selvom mange danskere blot har én aktie i porteføljen, er diversificering og risikospredning alligevel blevet mere populært hos investorer. Statistik viser nemlig, at der de seneste år er blevet investeret mange flere midler i investeringsforeninger og ETF’ér.

Der er ikke som sådan defineret et antal af aktier eller sektorer for, hvornår din portefølje er tilstrækkeligt diversificeret. Det er en subjektiv vurdering, og teamet bag Dinfo.dk vurderer at den bedste løsning til diversificering er gennem investeringsforeninger.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Geografisk diversificering

En optimalt diversificeret portefølje, har også aktiver forskellige steder i verden.

Aktiver forskellige steder i verden gør, at du som investor er sikker på, ikke kun at blive påvirket af enkelte landes økonomiske fremskridt. I stedet vil din risiko blive spredt over mange forskellige lande, så du undgår at blive påvirket særligt meget, hvis det går dårligt et specielt sted i verden.

Et nyligt eksempel kunne være coronakrisen, hvor lande såsom Danmark er kommet hurtigere videre i krisen, end mange andre lande i verden. Hvis man udelukkende havde haft aktier i de hårdt ramte lande, så havde han været specielt hårdt ramt af coronakrisen, og derfor er geografisk diversificering meget vigtig.

Et godt bud på diversificeret portefølje er derfor et portefølje, hvor du rammer mange forskellige områder i verden. Et sikkert eksempel på dette kunne være at du investerer hoveddelen af dine penge i Europa og USA. Hvis du vil have mere risiko med, kan du også tilvælge lidt mere risikable lande, såsom Kina og resten af Østen.

Branche diversificering

Diversificering er ikke kun vigtigt inden for geografi, det er også vigtigt inden for brancher. Lad os starte med et eksempel:

Du ejer et par aktier i flyindustrien som i mange år har boomet, og du elsker dine aktier så du køber flere og flere i flyindustrien. I 2020 har du købt så mange aktier i flyindustrien at de udgør hele 70 % af dit portefølje. Du tænkte at flyrejser kun blive blive flere, og du kunne ikke se nogle faretegn. 

Så ramte coronakrisen, og dit portefølje er du faldet over 50 % i værdi.

Dette er et glimrende eksempel på at diversificering inden for de brancher man investere i er meget vigtigt. Selvom man er begejstret for en specifik branche, så lad være med at gå all-in i den. Man ved aldrig hvornår en branche bliver vendt på hovedet af ny teknologi, en sundhedskrise eller noget tredje.

Vores klare anbefaling er at holde specifikke brancher under en tredjedel af størrelsen på dit portefølje. Dette er for at sikre at du ikke er overeksponeret overfor en specifik branche.

Hvis du synes der er meget arbejde i det her diversificering, så har vi en klar anbefaling til dig: Lad en anden stå for det. Nord tilbyder lige nu en gratis investeringsplan, som de vil hjælpe dig med at investere efter. Nord investments diversificerer dine investeringer for dig, så du trygt kan regne med at følge væksten i market generelt.

Hvordan bliver du diversificeret?

Som sagt, er der ikke et objektivt svar på hvornår din portefølje er tilstrækkeligt diversificeret, da det er en personlig opgørelse.

Mange diversificeres gennem investeringsforeninger, men hvordan investerer du så i investeringsforeninger med henblik på også at blive geografisk diversificeret?

Nogle påstår, at én investeringsforening er nok, hvilket der også sagtens kan argumenteres for. Hvis du føler en investeringsforening er nok til dig, vil det være mest optimalt at købe en global fond. En global fond vil øge diversificeringen sammenlignet med en investeringsforening der følger C25.

Læs også: Bedste investeringsforeninger

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Diversificering kan stå i vejen for gode muligheder

I nogle situationer kan diversificering også stå i vejen for gode muligheder. Hvis du finder en virksomhed, som du virkelig mener har en god fremtid, Så kan diversificering være en stopklods. Her skal du så gøre op med dig selv, om du vil gå på kompromis med diversificering og købe godt op i aktien eller om du vil holde fast i dine principper.

Hvis muligheden viser sig at være rigtig god, kan du gå glip af et stort afkast, ved ikke at købe dig ind i aktien. Her vil diversificering altså være en meget dårlig ide. Problemet ligger dog i, at du ikke altid er sikker på hvilke muligheder, der er gode, og hvilke der er dårlige. Du skal altså være meget sikker, inden du tager en beslutning, da der kan komme store konsekvenser for dit portefølje.

Hvis du kunne lide artiklen, er du meget velkommen til at lægge en kommentar under artiklen. Vi gør vores bedste for altid at svare på alle kommentarer. så du kan få svaret på dine spørgsmål.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x