Hvad er C25? – Bliv klogere på Danmarks mest kendte indeks

Hvad er C25?

C25 (Copenhagen-25) er en oversigt over Danmarks 25 mest omsatte aktier. OMX C25-indekset har siden dens oprindelse været en indikator for, hvordan det går det danske aktiemarked. Det har været en målestok for, hvordan andre aktier har bevæget sig i forhold til “gennemsnittet”.

Det har altid været en stor begivenhed, når en aktie kommer ind på C25-indekset, fordi det symboliserer aktiens indtræden som en af Danmarks største aktier. Det kan også påvirke aktien positivt, at den kommer på C25, da mange investeringsfonde indekserer C25, og interessen for aktien øges.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Hvilke aktier er på C25?

Disse aktier befinder sig på C25 i juli 2020, hvor Bavarian netop har skiftet plads med TopDanmark:

AktieSektor
A.P. Møller - Mærsk AIndustri
A.P. Møller - Mærsk BIndustri
AmbuSundhedspleje
Bavarian NordicSundhedspleje
Carlsberg BForbrugsvarer
Chr. Hansen HoldingSundhedspleje
Coloplast BSundhedspleje
Danske BankFinans
DemantSundhedspleje
DSV PanalpinaIndustri
FLSmidth & Co.Industri
GenmabSundhedspleje
GN Store NordSundhedspleje
H. Lundbeck Sundhedspleje
ISSIndustri
Jyske BankFinans
Novo Nordisk BSundhedspleje
Novozymes BSundhedspleje
PandoraForbrugsvarer
Rockwool International BIndustri
Royal UnibrewForbrugsvarer
SimcorpTeknologi
TrygFinans
Vestas Wind SystemsEnergi
ØrstedEnergi

Bedste aktier på C25

C25 har eksisteret siden starten af 2017, og indekset er blevet opdateret flere gange, hvilket betyder at der har været flere forskellige aktier på indekset. På nedenstående graf er et overblik over, hvordan de nuværende C25 aktier, som ses i tabellen ovenfor, har klaret sig siden indeksets oprindelse.

C25 sammenligning - bedste aktie på C25

Som det fremgår på grafen, er det til i skrivende stund Ambu, som har klaret det bedst af de nuværende aktier på C25 siden oprettelsen af indekset. Ambu er steget over 300%, og er under Coronakrisen også steget flot. Efter Ambu kommer Ørsted, efterfulgt af DSV Panalpina, GN Store Nord, Royal Unibrew og Simcorp.

I den kedelige ende er aktier som Pandora, Danske Bank og ISS.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Fonde som følger C25-indekset

Der er forskellige muligheder for at følge C25-indekset. Først og fremmest kan du købe alle de forskellige aktier med den rette fordeling, og blot lade dem stå. Dog kan du også investere i fonde, som allerede har den rette fordeling til at følge indekset. Dette kunne f.eks. være Sparindex OMX C25 KL eller XACT C25.

Sparindex OMX C25 KL er en populær investering på Nordnets månedsopsparing, da det er en investeringsforening og dermed beskattes efter realiseringsprincippet.

Læs mere om Sparindex OMX C25 KL og andre fonde fra Sparindex her.

XACT C25 er derimod en ETF og er lagerbeskattet. Dog har XACT C25 lavere omkostninger end Sparindex OMX C25 KL. XACT C25 har årlige omkostninger på 0,2%, hvorimod Sparindex OMX C25 KL har en ÅOP på 0,58%. Generelt er der større forskel på de to fonde, den ene er f.eks. distribuerende mens den anden er akkumulerende.

Læs mere om realisations- og lagerbeskatning her.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x