Udbytteaktier: Stor guide til alt om udbytteaktier

Udbytteaktier – Alt du skal vide 2020

Hvis du har brug for viden relateret til udbytteaktier, så er du kommet til det rigtige sted. Vi har samlet al information relateret til udbytteaktier, så du nemt kan tilgå dem her.

Til at starte med, er det vigtigt at få de grundlæggende ting på plads.

 

Hvad er udbytteaktier?

Når du køber en aktie, ejer du en andel af en virksomhed. Med denne andel har du ret til at få et beløb, når en virksomhed beslutter sig for at udbetale et udbytte. Et udbytte er at få en andel i at en virksomhed har klaret sig godt – så godt at de kan forære penge væk.

Virksomheder betaler typisk udbytte af deres overflødige kapital. Altså kapital de ikke skal bruge i deres drift og i deres investeringer.

Mange virksomheder går derudover efter at forøge deres udbytte år efter år, for at virke som en virksomhed i konstant vækst. Dette kan snyde.

Udbytteaktiers udbytte kaldes også for aktieudbytte.

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Hvor kan man investere i udbytteaktier?

At finde ud af hvor man kan investere i udbytteaktier kan være meget meget vigtigt. Derfor har vi lavet en liste over muligheder til dig der ønsker at gøre det så billigt som muligt.

Nord.investments – Udbyttehandel gennem ETF’er

Nord Investment

Hos Nord.investments handler du ikke direkte med udbytteaktier. De specialiserer sig nemlig i handel med ETF’er, hvor der tit ligger udbytteaktier i. På denne måde kan du få glæde af en lang række udbytteaktier uden rent faktisk at skulle stresse med køb og salg af de enkelte.

Vi anbefaler Nord.investments til den kloge investor der vil følge markedsafkastet, og ikke vil skyde efter stjernerne.

Obs: Lige nu tilbyder Nord.investments en gratis investeringsplan til alle som tilmelder sig deres service.

Er du i tvivl? Tag vores test!

Alle handelsplatforme inkl. Nordnet, Saxo Bank, Nord.investments, DEGIRO og ETORO

Vi synes også det kan være svært at vælge investeringsplatform. Derfor har vi valgt at lave en test til alle der ikke kan finde den rigtige til dem.

Vi må indrømme er ingen platform er helt perfekt til en person, men man kan prøve at komme tæt på, og det er det vi har prøvet på.

Du kan prøve den ved at klikke på knappen her:

I konklusion er der mange muligheder, når man skal vælge handelsplatform til investering i udbytteaktier. Vi anbefaler ikke nogen specifik handelsplatform, blot at du undersøger mulighederne og vælger den rigtige platform til dine behov.

Til dette kan du evt. bruge vores investeringsplatforms test her.

Er aktieudbytter bedre end aktier med afkast?

Sammenlining mellem normale aktier og udbytteaktier. Udbytteaktier er bedst
Det kan ses at udbytteaktierne er steget 1,6 % mere p.a.

I ovenstående sammenligning ses udviklingen i henholdsvis S&P 500 indekset og udbytte aristokrater fra 2009 til 2019. Udbytte aristokrater er udbytteaktier der har givet et stigende udbytte de i mindst 25 år, og S&P 500 er de 500 største virksomheder i USA.

Det kan ses at udbytte aristokraterne slog udviklingen af S&P 500, med 1,6 % hvert år. Det viser styrken hos udbytteaktier, og at de i mange tilfælde kan ende med at tjene en rigtig mange penge, i forhold til aktier der ikke giver et aktieudbytte

Udviklingen i grafen tager udgangspunkt i aktiekurserne, og altså ikke i at aktierne også har givet udbytte. Havde man geninvesteret et eventuelt udbytte fra disse aktier, havde det samlede afkast været endnu bedre. Dette er fordi man havde gjort brug af renters rente effekten, som er meget relevant når man snakke om udbytteaktier.

Mange mennesker foretrækker afkast, fordi man selv kan bestemme hvornår man betaler skat af fortjenesten. Man betaler først skat af afkast når man sælger, og man betaler skat af udbytte så snart man modtager det. Derfor foretrækker mange afkast. Dog kan dette modsiges ved at der skal betales skat af afkastet/udbyttet på et eller andet tidspunkt, så hvorfor ikke før fremfor senere?

Det er dog oftest bedst at betale skat senere fremfor før, fordi man på den måde kan investere de penge man ikke har betalt i skat.

Forskellen på udbytte og afkast

Afkast er defineret som den fortjeneste man opnår ved at besidde et økonomisk aktiv. Dette betyder grundlæggende at det er alt ejeren af en aktie tjener på holde aktien inkl. kursstigninger og udbytter.

Udbytte er derimod kun hvad ejeren af en aktie, eller et andet aktiv, modtager i aktieudbytte af virksomheden. Et eksempel på et udbytte er Danske Bank, som i 2019 gav 8,5 kroner i udbytte pr. aktie. Dette var penge som aktieejerne fik direkte ind på deres konto. Dette udbytte talte også med i det samlede afkast af Danske Bank aktien.

Forskellen er altså at udbytte kun tæller udbytterne med, mens afkastet tæller både udbytte og kursstigninger med.

Du kan se en video med forskellen forklaret her af Sparinvest:

Kom i gang med investering i dag

Nordnet er Danmarks førende investeringsplatform, og det er der en god grund til.
På Nordnet kan du billigt investere i aktier, og så indberetter de selvfølgelig alt til Skat for dig. Derudover kan du også oprette en månedsopsparing, som automatisk investerer dine penge i investeringsforeninger hver måned. Det er smart.

Tilmeld dig Nordnet i dag.

Hvad betyder disse ord om udbytteaktier?

Her kan du se en oversigt over alle de mest brugte ord relateret til udbytteaktier og hvad de betyder. Disse er essentielle at vide, hvis du er interesseret i at have styr på udbytte.

X-dag

Når investorer snakker om udbytteaktier, snakker de tit om at købe aktien før x-dagen. Dette snakker de om fordi dagen før x-dagen er den sidste dag man kan købe aktien og stadig modtage udbyttet.

Det er ikke altid en fordel at købe aktien før x-dagen for at modtage udbyttet. Det er fordi aktien typisk falder tilsvarende udbyttet i pris, grundet at virksomheden har mistet det i værdi.

X-dag kaldes også for ex-udbyttedato, ex-udbytte, x-udbyttedag og mange flere varianter af dette.

Udbyttedag

Udbyttedagen er dagen hvor udbyttet officielt bliver udbetalt til aktionærerne. Dog går der som regel 3-6 før pengene står på ens konto. Udbyttedagen er desuden dagen før x-dagen.

På udbyttedagen bliver der udbetalt udbytte til alle der formelt set ejer aktier. Om man formelt set ejer aktien, afhænger af om valørdagen har været der.

Valørdagen

Valørdagen er dagen hvor man formelt og officielt set ejer en aktie. Det er typisk 3 dage efter man har placeret og fået gennemført en købsordre på børsen.

I Norden er der to valørdage på køb og salg af aktier. Det vil sige at valørdagen forfalder to dage efter handlen er gået igennem. På mange handelsplatforme, såsom Nordnet, betaler man renter hvis man bruger pengene fra salg af aktier inden valørdagen. Dette er fordi de ikke har modtaget pengene fra handlen inden denne dato, og man låner dermed fra dem.

Valørdag kaldes også for valørdato.

Payout-ratio

Når man taler om payout-ratio, snakker man om hvor meget af en virksomhed giver i udbytte af deres overskud. Altså udbyttet i alt i procent af resultatet efter skat. Et eksempel er her at Danske Bank har en payout-ratio på ca. 50%, fordi at de udbetaler halvdelen af deres resultat til aktionærerne.

Nordea har en payout-ratio på ca. 70%, dog har den også været oppe på omkring 90% og nede på under 50%, den svinger altså meget.

Hvis virksomheden bag en udbytteaktie går efter en specifik payout-ratio, vil deres udbytte være afhængigt af deres årsresultat. Her kan en regnskabsanalyse være relevant hvis man vil forudsige det fremtidige års udbytte.

REIT

REIT står for “Real Estate Investment Trust”. Det er en ejendomsinvesteringsfond, som køber og udlejer ejendomme på vegne af ejerne. REIT’s skal ikke betale selskabsskat, men til gengæld skal de udbetale mindst 90% af deres skattepligtige indkomst som udbytte.

REIT’s kan altså være meget attraktive udbytteaktier i 2020.

Dividende

Dividende er et gammelt ord for udbytte. Derudover er dividend udbytte på engelsk. I Danmark brugte vi ordet dividende aktier om udbytteaktier førhen. Det er dog skiftet til bare at kalde det udbytteaktier i dag.

Så hvis du ser ordet dividende brugt om disse slags aktier i din daglige aktiehandel, så ved du nu hvad det betyder.

For at se en fuld liste over ord relateret til udbytteaktier kan du læse vores artikel Ordbog til udbytteaktier.

Bedste udbytteaktier 2020

Pga. coronavirus er meget af informationen om specifikke aktier usikker. Vi anbefaler at man selv undersøger specifikke aktier.

Der er en lang række gode udbytteaktier tilgængelige i 2020. Der er både sikre med lavt udbytte, og usikre med højt udbytte. Der er altså lidt til alle.

Når man leder efter gode udbytteaktier i 2020, er det vigtigt at man kigger på nogle vigtige indikatorer. Den allervigtigste indikator når man leder efter disse gode aktier, er udbytteprocenten.

Udbytteprocent er et procenttal som viser hvor meget en virksomhed udbetaler i aktieudbytter i procent af aktiekursen. Et eksempel er Danske Bank som har en aktiekurs på 74 kroner og udbetaler 8,5 kroner i udbytte. Dette svarer til en udbytteprocent på 11,5 %.

Man kan altså bruge udbytteprocenten til at finde ud af hvor godt ens penge bliver forrentet. En virksomhed med en udbytteprocent på 2 % er langt værre til at forrente dine penge end en virksomhed med en på 10 %.

En anden vigtig ting er at kigge på aktiernes udbytte set historisk. Hvis en aktie har givet et stigende udbytte i en lang årrække, så viser det en hvis soliditet, som altid er godt i aktiehandlen.

Nogle rigtig gode udbytteaktier, som har haft et stigende udbytte i over 25 år, er de såkaldte aristokrataktier. Disse aktiers udbytte er steget i over 25 år, hvilket viser at de er rigtig solide. De har klaret sig gennem kriser, recessioner og mange trendskift. Dette viser en stor soliditet, som indikerer at aktien også i fremtiden kan fastholde sit udbytte. Disse aktier med en stor soliditet giver typisk ikke en høj udbytteprocent, da den ville falde grundet en stor efterspørgsel på aktien.

En anden, mere glemt fordel af udbyttearistokrater, er at de bliver nødt til at være mere selektive med hvor de bruger deres penge. Dette er fordi de jo udbetaler en stor procent af deres penge som udbytter. Dette formodes at skabe en  fordel for investorerne, da virksomheden vælger bedre og sikrere projekter.

Til slut viser disse udbyttearistokrater at de er venlige overfor aktieejerne. Af denne grund kan ejerne vide sig sikre på at blive prioriteret på sigt.

Du kan her se en liste over de bedste udbyttearistokrater 2020

Coca Cola

AktieUdbytteprocentÅr med stigende udbytte
Coca Cola (KO)3,4 %58
Coca Cola er verdenskendt for deres altid stigende udbytte. Coca Cola har i over 50 år forøget deres aktieudbytte, hvilket ikke bare gør dem til en aristokrataktie, men også en dividend king. Altså en aktie med en stigende udbetaling i over 50 år. Der findes kun 30 dividend kings på verdensplan, hvilket viser den unikke position Coca Cola er i.

Coca Cola sælger ikke kun sodavand, de sælger også juice, vand, mælkeprodukter, plantebaserede produkter, te, kaffe og energidrikke. I alle disse kategorier ligger de nummer ét. Der er ingen bedre på dette marked end Coca Cola, hvilket har gjort deres aktie så unik.

McDonald’s

AktieUdbytteprocentÅr med stigende udbytte
McDonald's (MCD)2,69 %43
McDonald’s har udbetalt et stigende udbytte i over 40 år. De har faktisk kun givet et stigende udbytte, lige siden virksomheden startede med at udbetale dette. McDonald’s har haft en uigennemtrængelig strategi fra starten: Lave priser for alle. Denne strategi har gjort dem konjunkturuafhængig, da folk køber deres mad som en nødvendighedsvare, altså en vare de skal have.

I fremtiden regnes McDonald’s med at fortsætte deres vækst med en ny vækstplan i ryggen. McDonald’s er helt klart et godt bud på en udbytteaktie til folk der elsker det sikre.

Exxon

AktieUdbytteprocentÅr med stigende udbytte
Exxon Mobil Corp.8,05 %37
Exxon Mobil Corp. er USA’s største oliefirma. Dette oliefirma er ikke som alle de andre, det er nemlig bundsolidt. Exxon opererer i en industri hvor afhængigheden af olieprisen er så stor at industrien bevæger sig meget cyklisk. Hvis oliepriserne er høje tjener virksomhederne mange penge og så er der gode udbytter. Er dette ikke tilfældet faldet indtjeningen hurtigt og så er det ikke plads til noget udbytte.

Exxon udskiller sig selv fra konkurrencen, da de har en unik evne til at udvælge investeringer med høje afkast år efter år efter år. Exxon er en af de bedste udbytteaktier, hvis man ikke er bange for at olieindustrien falder til grunden i de næste par år.

Procter & Gamble

AktieUdbytteprocentÅr med stigende udbytte
Procter & Gamble Co. (PG)2,5 %63
Procter and Gamble Co. er en amerikansk virksomhed med fokus på nødvendighedsvarer. Du kender med sikkerhed mange af deres brands, herunder Ariel, Always, Gillette, Oral-B, Crest og Head & Shoulders. Procter and Gamble har kort sagt sine fingre i mange forskellige industrier, som alle har en ting til fælles. De er nødvendige for folk. Dette har gjort deres aktie til en af de under 30 dividend kings på verdensplan.

Procter and Gamble vil med sikkerhed komme til at have en enorm indflydelse på vores liv i mange år endnu. Dette vil forårsage at deres udbytte og direkte afkast uden tvivl vil fortsætte med at vækste år efter år.

Bedste danske udbytteaktier 2020

Er du mere til danske udbytteaktier fremfor de større udbytteaktier fra USA? Så har vi også samlet en stor liste af danske virksomheder til dig.

Danske udbytteaktier kan være mindst lige så solide som store amerikanske udbytte aktier. Dette ses blandt andet med virksomheder som Novo Nordisk, som næsten kan kvalificeres som en udbyttearistokrat. Novo Nordisk har haft ét år med faldet udbytte inden for de seneste 25 år, hvilket ødelagde deres håb om aristokratstatus. Dog er Novo Nordisk en af de bedste danske udbytteaktier.

Mange af de største danske udbytteaktier er banker. Dette er fordi bankerne tjener flere penge, end de kan bruge på at ekspandere deres forretning. Så vil de hellere udbetale udbytte til aktionærerne.

Andre overrepræsenterede danske udbytteaktier er forsikringsselskaber. Selskaber som Topdanmark, Tryg, Alm. Brand, og flere har i mange år givet et godt udbytte, hvilket har gjort denne kategori meget populær blandt udbytteinvestorere.

Her får du en liste over de bedste danske udbytteaktier:

Danske Bank

Første og fremmest skal de nævnes at Danske Banks udbytte ikke er stensikkert. Banken får for tiden pres til at suspendere deres udbytte, hvilket der stadig er mulighed for. Dog er aktiekursen så lav, at et par år uden udbytte, stadig vil gøre det til et godt køb som udbytteaktie på sigt.

Danske Bank er Danmarks største og mest solide bank. Banken har været ude for skandaler førhen, men er så småt begyndt at komme videre fra dette.

Hvis du er på udgik efter et sats, der kan give et godt afkast i udbytte og kursstigninger, så er Danske Banks aktie en god mulighed for dig.

Obs: Danske Bank har droppet deres udbytte for regnskabsåret 2019.

Novo Nordisk

AktieUdbytteprocentP/E-ratio
Novo Nordisk (NOVO-B)2,5 %24,1
Novo Nordisk er danske udbytteelskeres yndlingsaktie. Dette er fordi aktien er solid, leverer gode kurstigninger og som en bonus er aktieudbyttet evigt stigende. Novo Nordisk er Danmarks største virksomhed og de producerer medicin til en række sygdomme. Den mest fremtrædende af disse er diabetes.

Novo Nordisks produkter er nødvendighedsvarer, da deres produkter ikke kan undværes af dem der bruger dem. Dette sikrer Novo Nordisk en solid indtjening, uden at de skal bekymre sig om at trends skifter eller at der kommer en lavkonjunktur.

Overordnet set er Novo Nordisk som udbytteaktie en favorit, som klart skal inddrages i et udbytteportefølje.

Vestas Wind Systems

AktieUdbytteprocentP/E-ratio
Vestas Wind Systems (VWS)1,4 %21,55
Vestas er Danmarks største vindmølleproducent. De laver ikke bare vindmøller, de servicerer dem også. Det vil sige at Vestas har en stor del i hele værdikæden omkring vindmøller. Vestas har i lang tid leveret udbytte til deres aktionærer og det vil de formentlig fortsætte med i lang tid endnu.

Hvis du tror på den grønne omstilling, så er Vestas en god aktie at investere i, da de er på forkant med dette.

Alm. Brand

AktieUdbytteprocentP/E-ratio
Alm. Brand5,7 %21,05
Alm. Brand er Danmarks 4. største forsikringsselskab målt på præmieindtægter. Forsikringsselskaber er tit gode udbytteaktier, da deres indkomst er meget forudsigelig og fordi de har svært ved at vækste. Da de ikke skal bekymre sig meget om vækst, har virksomhederne ikke andet at bruge pengene på end på udbytte.

 

Som konklusion er de bedste udbytteaktier i 2020 i kun i én industri. De er fordelt over mange forskellige industrier som alle har stort vækstpotentiale i fremtiden.

Det er også vigtigt at huske at diversificere sit udbytteportefølje, hvilket du kan læse mere om her.

Liste over udbytteaktier

Hvis du ønsker komplet lister over udbytteaktier, så har vi samlet følgende oversigt til dig. Listen er fundet ud fra hvilke danske aktier der gav udbytte sidste år. Det vil sige at udbytterne nok ikke er 100 %  præcise for i år, specielt set i lys af coronavirussens effekt på udbytterne.

Listen indeholder ikke alle danske udbytteaktier, men et udvalgt pluk af de mest populære udbytteaktier i Danmark. Har vi misset nogen? Skriv en kommentar!

AktieUdbytteprocent
Scandinavian Tobacco Group7,9 %
Matas6,5 %
Alm. Brand 5,6 %
TCM Group 5,4 %
Skjern Bank5,3 %
Tryg3,8%
Pandora3,5 %
Flügger Group3,5 %
Topdanmark3,1 %
Carlsberg2,5 %
Novo Nordisk2,5 %
Royal UNIBREW2,4 %
ChemoMetec2,4 %
Rockwool International2,4 %
A.P. Møller - Mærsk2,3 %
Lån og Spar Bank2,3 %
H. Lundbck1,7 %
Novozymes 1,6 %
Coloplast1,6 %
Ørsted1,5 %
Vestas1,3 %
Obs: Listen er fundet på Nordnet 1. maj 2020. Vi anbefaler selv at undersøge aktiernes udbytte, inden du køber da mange fragår det grundet coronavirussen.

Scandinavian Tobacco Group ligger øverst på denne liste med hele 7,9 % i udbytte. Det er et rigtig højt udbytte, som faktisk slår markedsrenten.

Dog kan man sige at fordi STG sælger tobaksvarer, at branchen ikke lige frem bliver større, tvært imod. Denne udbytte aktie er lidt et sats, men det kan som vist ende med at betale sig meget.

Som det kan ses på listen er mange af aktierne større og mere etablerede danske virksomheder. Dette er fordi udbytte typisk bliver udbetalt af virksomheder der bare ikke har andet at bruges deres aktionærers penge på. Disse store virksomheder kunne vælge at investere pengene, men har typisk ikke noget at investere dem i, så i stedet for bare at ophobe enorme mængder kontanter vælger de at belønne deres aktionærer. Dette kan vi hos Dinfo.dk rigtig god lide.

Dette viser også at virksomhederne er mindre risikofyldte end andre virksomheder. Dette ses fordi aktier der ikke har råd til at udbetale kontanter til deres aktionærer, ikke klarer det lige så godt på markedet som dem der gør.

Derfor mener vi at udbytteaktier er en god investering.

Beskatning af udbytte – en nem guide

Tallene som vi gennemgår i dette indlæg er skatteregler som er gældende for år 2020. Du skal dog altid være opmærksom på, at skattereglerne løbende bliver ændret, og netop derfor bør du holde dig opdateret på deres hjemmeside.

Udbytteskat bliver udregnet ud fra realisationsprincippet, hvis du er bosiddende i Danmark. Først når din aktiehandel realiseres bliver du beskattet enten af din gevinst eller dit tab på aktiehandlen. Hvert år skal du betale skat af dit udbytte, det gælder både enkeltaktier, investeringsforeninger m.m.

Du skal altid være opmærksom på, at du nødvendigvis ikke kun skal betale udbytteskat i Danmark, men også kildeskat. Kildeskat skal du betale, hvis du køber en udenlandsk udbytteaktie og den betaler udbytte. Så skal du nemlig også betale skat af dit udbyttet i landet hvor selskabet er registreret.

Derfor er det vigtigt i dette tilfælde at holde øje med om det pågældende land har en skatteaftale med Danmark. Hvis Danmark ikke har en skatteaftale med det pågældende land, ender det med at du bliver dobbeltbeskattet, hvilket hurtig kan tage 50 % eller mere af afkastet fra dit udbytte.

Det skal dog påpeges at mange lande en skatteaftale med Danmark i dag. Bl.a. har Danmark skatteaftaler med USA, Norge, Storbritannien, Tyskland, Schweiz, Finland, Sverige og Færøerne.

Vi vil som udgangspunkt anbefale dig, at vælge udbytteaktier fra de lande, som Danmark har en skatteaftale med. På den måde undgår du at blive dobbeltbeskattet.

Du kan søge refusion af det skat som du har betalt til udlandet, hvis det altså er mindre end den danske skat. Det vil sige, at hvis du har betalt 10 % i skat til Sverige, så vil du kunne trække det fra din danske skat.

Skatten for aktieindkomst er i 2020 27 % op til 55.300 kroner, som er bundgrænsen, derefter er skatten på 42 %.

Investerer du igennem Nordnet vil din børsmægler pr. automatik indberette dine køb og salg til SKAT, og du skal derfor ikke tænke på dette, hvis du handler gennem Nordnet. Mange andre mæglere gør også dette, så du ikke skal tænke på skat af udbytteaktier.

Konklusion

Udbytte er en et fantastisk værktøj til investoren der vil handle med forudsigelige og sikre afkast. Udbytteaktier passer ind i mange porteføljer, og det er en af grundene til at de er så populære for tiden.

Vi anbefaler at undersøge muligheden om udbytteaktier i dit portefølje, så du kan se om det er det rigtige for dig, og om det passer ind i din aktiestrategi.


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
2 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
Lars Kristensen
Lars Kristensen
6. december 2020 15:21

Hej :
Angående udbytte aktier :
Hvis man feks har haft Danske Bank aktier fra d 01.01.2020 til d 01.09.2020
Hvordan så med udbyttet ?

2
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x