Aktier for begyndere: Alt du skal vide inden første køb

I denne artikel vil du lære alt du skal vide om aktier, før du køber din første aktie. Du vil som begynder få alt nødvendig information, for at du kan foretage din først handel.

For det første vil jeg lige sige tillykke. Du er interesseret i aktier og det er mega fedt.

Det vigtigste er at du har taget det første skridt til at leve med de riges tankegang. En tankegang hvor dine penge arbejder for dig, og ikke omvendt.

Lad os komme i gang med at lære alt det grundlæggende om aktier!

Hvad er aktier?

Aktier er grundlæggende en del af en virksomhed. Dette er grunden til at man kan tjene penge på aktier.

Hvis du ejer en del af en succesful virksomhed, så vil aktien stige i værdi og du vil blive rigere. På denne måde kan du tjene penge på aktier, ved at vælge aktier i gode virksomheder.

I gennemsnit stiger aktier med 7 % om året. Dette betyder at man som investor har en god chance for at tjene penge på aktier. Også som nybegynder.

Fortalt kort til begyndere er aktier altså en måde at forrente sine penge, ved at eje en del af en eller flere virksomheder.

Hvorfor er investering en god idé for begyndere?

Når man som begynder investerer i aktier har man muligheden for at forrente sine penge, uden noget som helst arbejde. Du sætter altså dine penge i arbejde.

Normalt skal du gå på arbejde for at tjene penge, men med aktier sker dette vha. dine penges arbejde. Selvfølgelig er der en risiko i investering i aktier, men investerer man over lang tid er resultatet relativt sikkert.

Hvis du er begynder til aktier, kan investering altså gå hen at blive en rigtig god idé for dig og din fremtidige økonomi.

Tror du specifikt på én virksomhed kommer til at klare sig godt, er det en god idé at købe deres aktie. Du er nok ikke den eneste der har det på den måde, så det kan også i sig selv være en god investeringsstrategi.

Længere nede i denne artikel vil du lære flere aktiestrategier du kan gøre brug af.

Hvor kan man købe aktier?

Der er mange forskellige steder hvor man kan købe aktier. Derfor har jeg lavet en sammenligning af alle de store investeringsplatforme nedenunder.

Sammenligningen er helt uvildig og baseret på fakta fra de enkelte investeringsplatformers hjemmeside.

 Etoro logo til kurtageDegiro logo Nordnet kurtageSaxo Bank logo
Kurtage på danske aktier0 kr.12 kr. + 0,03%Min. 29 kr. + 0,1%0,1%
Kurtage på aktier fra USA0 kr.3,73 kr. + 0,027 USD pr. aktie (0,1% vekselgebyr)Min. 88,16 kr. + 0,15 % + admin. gebyr (0,25% vekselgebyr)0,1% (0,5% vekselgebyr)
Køb af 50.000 kr. aktier fra USA0 kr.53,87 kr.215,51 kr.300,00 kr.
Gratis køb/salg af ETF'er?✔️✔️Kun køb
Nemt interface?*9/108/108/106/10
Spread på aktier✔️
Handel med krytovaluta?✔️

Ud fra denne oversigt burde du som begynder kunne danne dig et overblik over hvilket platform der passer bedst til dine behov.

Jeg mener at en god investeringsplatform for begyndere er en der er nem at bruge og som ikke er for dyr. Her passer alle investeringsplatformene på listen ind, så du kan tage din egen beslutning ud fra den.

Du behøves ikke tage beslutningen om investeringsplatform nu, men det er dog nemmest at følge med i resten af artiklen hvis du gør. Når man vil handle aktier som begynder kan det nemlig godt være svært at vælge investeringsplatform.

Er du stadig i tvivl om hvilken investeringsplatform der passer til dig, så tag vores test her.

Den billigste investeringsplatform på kurtagen, er på listen eToro med deres gratis kurtage. På andenpladsen ligger enten DEGIRO eller Saxo, afhængigt af hvor store beløb man køber for ad gangen.

Vil du vide mere om kurtage? Læs vores oversigt over kurtage her!

Køb din første aktie

Når du har valgt den perfekte investeringsplatform og meldt dig ind hos dem, skal du vælge hvilken aktie du vil købe først.

Det kan godt være en svær process for begyndere i aktiehandel, men jeg har alligvel nogle tips og tricks til hvordan man kan komme i gang.

Personligt startede jeg selv  som begynder med at købe aktier i medicinalvirksomheden Peptonic. Der gik ikke mere end 2 måneder, så havde jeg allerede mistet 50 % af min investering. Dette tab var selvfølgelig træls, men det den hårde realitet i forhold til risiko ind i mit hoved med en stor effektivitet.

Der er forskellige måder at vælge din første aktie som begynder, men i denne artikel vil jeg præsentere dig for 3 forskellige strategier du kan bruge i din aktiejagt.

Køb med hjertet

Hvis du ønsker at købe aktier baseret på følelser, er du faktisk ikke den eneste.

Mange danskere vælger at købe deres aktier baseret på hvilke virksomheder de kender, og hvilke følelser de forbinder med den virksomhed.

Det er heller ikke altid en dårlig idé. Hvis du i 2015 var vild med Tesla og deres bil, og du derfor købte deres aktie, så havde du tjent mange penge. Dette er fordi mange stod med samme følelse som dig, som derefter købte Teslas aktie.

Begyndere kan altså godt købe deres første aktier baseret på følelser, det kan dog gøres smartere.

Find billige virksomheder

Aktiers pris er typisk baseret på en virksomheds værdi. Dette er dog ikke altid tilfældet, og man kan finde virksomheder hvis aktiekurs ligger lavt i forhold til deres akutelle værdi.

Tips til at finde virksomheder med en lav aktiekurs i forhold til deres værdi:

  • Kig på deres historiske kurs
  • Kig på deres regnskab – tjener de meget i forhold til deres værdi?
  • Kig på deres balance – har de en stor egenkapital i forhold til værdien på markedet?
  • Kig på deres udbytte – er procenten høj?

Dette er blot nogle af de måder man kan identificerer billige aktier. Det er altså ikke en udtømmende liste, og du kan sagtens bruge din helt egen teknik.

Investering i ETF’er

Ønsker du alle fordelene ved aktiehandel uden at skulle foretage analyser? Så er ETF’er lige noget for dig.

ETF’er er store samlinger af aktier der muliggør investering i et stort marked for et mindre beløb. F.eks. kan du købe en ETF i hele verdens aktier. Det vil sige at din investering vil følge udviklingen på alle verdens aktier – normalt omkring 7 % om året.

Der er forskellige måder at investere i ETF’er på. Du kan enten vælge en af investeringsplatformene fra vores sammenligning (her anbefaler jeg dem med gratis køb/salg af ETF’er), eller også kan du vælge en professionel og billig ETF’er forvalter såsom Nord.investments.

Nord.investments sørger for at købe de rigtige ETF’er til dig, baseret på din risikoprofil. Denne risikoprofil bliver fundet vha. et kort spørgeskema når du laver din konto hos dem.

Kom igang på Nord.investments her.

Eksempler på aktier for begyndere

Fordi der er så mange forskellige aktier, kan det være svært at vælge den første. Derfor har jeg samlet en liste over eksempler på aktier for begyndere, som ikke er helt ringe aktier at have penge i.

Listen er valgt på baggrund af C25 indekset, hvor nogle af danskernes yndlingsaktier er valgt. Aktier for begyndere er ikke altid nemme, da det strækker vidt hvad forskellige folk foretrækker af aktier. Se derfor ikke denne liste som det rigtige for dig, men kun inspiration.

Novo Nordisk

Novo Nordisk er Danmarks største virksomhed målt på overskuddet. Det er også en yderst solid virksomhed som mange danskere ser kært på.

På grund af denne soliditet i aktier er det et godt bud til begyndere – de har nemlig stor chance for succes.

Danske Bank

Hvis du er en begynder til aktier kan Danske Bank være dit første skridt ind mod udbytteaktier. Udbytteaktier er aktier der udbetaler et udbytte baseret på årets overskud. På denne måde modtager man penge for bare at have aktien.

Hvis man geninvesterer disse penge i aktier igen modtager man flere og flere penge hvert år. Dette kaldes for rentes rente effekten, og det er sådan mange aktier tjener penge for begyndere.

Royal Unibrew

Royal Unibrew er Danmarks anden største bryggerivirksomhed. De producerer i Danmark Royal, Pepsi, Faxe-kondi og meget meget mere. De er for begyndere en meget sikker aktie, som kan genere et solidt afkast år efter år. Det er trods alt en meget sikker industri virksomheden befinder sig i.

Hvis du er begynder til aktier kan du klart overveje at købe aktier i Royal.

Topdanmark

Topdanmark er Danmarks andenstørste forsikringsselskab. Dette betyder at du kan være meget tryg ved en investering i virksomheden. Topdanmark har også i mange år leveret et solidt udbytte, som de kan bruge til geninvestering efter rentes renter princippet. Hvis dette lyder attraktivt kan en investering i Topdanmark være en god idé for dig som nybegynder til aktier.

Aktier for begyndere kan være svære at finde, men Topdanmark kan være et sikkert gæt på en aktie der passer ind hos langt de fleste. Denne position deler den med Novo Nordisk, som er Danmarks mest populære aktie.

Ofte stillede spørgsmål om aktier

Hvor kan man købe aktier?

Du kan købe aktier mange forskellige steder. I denne artikel har vi lavet en sammenligning over de 4 største investeringsplatforme i Danmark: eToro, DEGIRO, Nordnet og Saxo Bank.

Du kan se den her.

Hvorfor er investering i aktier fornuftigt for begyndere?

Du har som begynder i aktiehandel en stor mulighed for at tjene gode penge på det.

Hvis du køber og holder aktier i mange år, så vil du i gennemsnit tjene ca. 7 % om året – det er ikke dårligt.


Kan du ikke få nok af udbytteaktier? Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu:


Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
1 Kommentar
I linje feedback
Se alle kommentarer
1
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x