Spar Nord aktier – God eller dårlig investering?

Spar Nord aktier har haft en negativ udvikling på aktiekursen gennem de seneste 3 år, selvom resultatet efter skat har haft en positiv udvikling.  Hvordan aktien fundamentalt er, vil du få belyst i denne artikel.

Overordnet Spar Nord aktier

Spar Nord Bank har sine primære aktiviteter i Nordjylland, hvor banken har 23 filialer af sine i alt 49 filialer fordelt over hele landet.

Spar Nord henvender sig til små og mellemstore virksomheder, som kan ses på at deres låneportefølje primært er erhvervsudlån.

Lånene er diversificeret blandt mange forskellige brancher, som fx jagt, handel, landbrug og skovbrug. De henvender sig dog også til de private husholdninger.

Spar Nords største indtægtskilder er renteindtægter, gebyrer og provisioner.

Generelt set handler Spar Nords strategi om at lave en personalisering af kunden, og tilbyde finansiel teknologi til kunden. Bankens vækst stammer primært fra fusioner og overtagelser.

Find den rigtige investeringsplatform til dine behov.

Vi har udviklet en test, hvor du kan finde den perfekte investeringsplatform til netop dine behov. Prøv den her:

Alle handelsplatforme inkl. Nordnet, Saxo Bank, Nord.investments, DEGIRO og ETORO

Incitamenter for at investere i Spar Nord aktier

Vækst

Spar Nord har fra 2010 til 2019 formået at vækste kundetallet (både erhvervs og privat) fra 269.000 til 391.000 tusinde kunder.

Kreditformidlingen er vokset fra 78 milliarder til 132 milliarder. Denne vækst betyder at Spar Nord nu har 4% af det danske marked for bank- og realkredit lån.

Spar Nord har et samlet forretningsomfang på 270 milliarder kroner.

Underliggende forretning kontra aktieprisen

Her tages der udgangspunkt i de forgange 3 år, hvor aktieprisen er faldet 43,92% før åbningen den 18/05.

Resultat efter skat var i 2017 på 989 millioner, og er vokset til et resultat efter skat på 1059 millioner i 2019. Det svarer til en stigning på 7%.  2019 er første gange i bankens historie, at der er lavet et overskud efter skat på over 1000 millioner.

Egenkapitalens forrentning er dog faldet fra 12% i 2017 til 11,7% i 2019. Hvilket er en negativ udvikling på 0,03% selvom året resultat efter skat er steget med 7%.

Dette har også medført et lille fald i afkastningsgraden, som er faldet fra 1,2% til 1,1%.

Udbyttet har alle 3 år været på 3,5 dkk per aktie.

Læs også: Stor guide til udbytteaktier

Udviklingen i den underliggende forretning har været primært positiv, selvom afkastningsgraden, og egenkapitalens forrentning er faldet en smule.

Dette står i kontrast til aktiekursen, som er faldet betydeligt. Dette medfører at man får mere for pengene ved at købe Spar Nord aktier i dag, end man gjorde ved at købe dem for 3 år siden.

Nøglepunkter hos Spar Nord

Der har været massive investeringer i digitaliseringen af banken. Disse investeringer skal først og fremmest være en hjælpende hånd til kunden i banken. De skal dog også hjælpe medarbejderne gennem nye systemer, som skal optimere arbejdsprocessen.

De investeringer har været medhjælpende til at Spar Nord har den højeste kundetilfredshed hos privatkunder, blandt de 7 største danske banker.

Dertil er der en god diversificering af udlån, og en god kreditkvalitet hos deres kunder. Hvilket gør at Spar Nord teoretisk set burde klare sig godt igennem en lavkonjunktur, og samtidig får opsvinget med i højkonjunkturen.

Spar Nord blev i 2019 for første gang betegnet som værende et systematisk vigtigt finansiel institut – hvilket medfører nogle nye krav mod banken, som de gennem en 4 årig plan etableret i 2018 arbejder hen imod.

Værdisætning af Spar Nord aktier

Med nuværende kurs på 47,75 før åbningen af markedet den 18/5 har Spar Nord en P/E værdi på 7,69. Dette betyder at aktiekursen er 7,69 gange højere end deres nuværende indtjening.

Deres P/B er på 0,6 dette betyder at deres aktiekurs kun udgør 60% af deres samlede aktiver modregnet deres lån. Generelt set siges det at en P/B under 3 er attraktiv for value investorer, mens en P/B på under 1 kan være en indikator på en undervurderet aktie.

Det kan dog godt være lidt misvisende indenfor banksektoren.

Til sammenligning har Danske Bank en P/E værdi på 5,7 og en P/B på 0,37. Danske Bank er altså billigere prissat end Spar Nord, selvom Spar Nord efter teorien er for billigt prissat.

Læs også: Kurmål på aktier

Konklusion

Spar Nord aktier har ikke udviklet sig i korrelation med den overordnede udvikling i regnskabet, men er stadig dyre prissat end Danske Bank.

Dette kan tyde på at Spar Nord har været for dyrt prissat, grunden nogle for høje forventninger til fremtiden.

Banksektoren generelt har været presset de senere år, og den generelle værdisætning af bankerne er faldet markant. Dette har også påvirket Spar Nord.

Spar Nord aktier kan være et interessant køb, hvis de fortsat udvikler sig med en stabil vækst, og diversificere sine udlånsportefølje. Da det potentielt kan være en mere stabil bankaktie, end sektoren generelt, da den ikke vil være ligeså konjunktur følsom.

På nuværende tidspunkt er det dog svært at se hvad der skal retfærdiggøre prisen hos Spar Nord i forhold til Danske Bank. Selvom den underliggende forretning har været sund.

Find den rigtige investeringsplatform til dine behov.

Vi har udviklet en test, hvor du kan finde den perfekte investeringsplatform til netop dine behov. Prøv den her:

Alle handelsplatforme inkl. Nordnet, Saxo Bank, Nord.investments, DEGIRO og ETORO

Anbefalede artikler:

Abonnér
Meddel om
guest
0 Kommentarer
I linje feedback
Se alle kommentarer
0
Vi vil gerne høre dine tankerx
()
x